Plovdiv si Matera, capitale europene ale culturii in 2019

January 4, 2019
543 Views

Oraşele Plovdiv din Bulgaria şi Matera din Italia vor deţine timp de un an, în 2019, titlul de capitală europeană a culturii. ”Ambele oraşe vor contribui la crearea unor efecte pe termen lung ale succesului de anul trecut al Anului European al Patrimoniului Cultural, care a demonstrat cum poate cultura să schimbe în bine oraşele şi regiunile noastre”, a declarat comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics, citat joi într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Plovdiv este primul oraş bulgar care este ales capitală europeană a culturii. În 2019, regiunea va beneficia de oportunităţi noi, iar oraşul se va bucura de vizibilitate pe plan internaţional datorită unui program complet care stă sub deviza “Împreună”. Au fost organizate mai mult de 300 de proiecte atât în Plovdiv, cât şi în regiunea centrală şi de sud a Bulgariei şi în oraşele Varna, Sofia şi Veliko Târnovo, printre care se numără festivaluri şi proiecte bazate pe comunitate, structurate în jurul unor teme legate de caracteristicile oraşului Plovdiv, de istoria şi moştenirea sa culturală, precum şi de provocările cu care se confruntă oraşul.

Vizitatorii vor putea participa la o gamă largă de activităţi, începând cu descoperirea alfabetului chirilic prin intermediul a numeroase expoziţii şi încheind cu producţii teatrale comune cu comunităţi din Balcanii de Vest şi cu comunităţi de turci şi de romi.

Festivităţile de deschidere vor avea loc între 11 şi 13 ianuarie, incluzând o serie de evenimente în interior şi în aer liber şi un spectacol de muzică, lumini şi dans în seara zilei de 12 ianuarie. Comisarul pentru economia digitală şi societatea digitală Mariya Gabriel va participa la ceremonia oficială de deschidere care va avea loc la 12 ianuarie.

Programul pentru Matera a fost organizat sub deviza “Un viitor deschis” şi se va concentra în special pe incluziunea socială şi culturală şi pe inovarea prin colaborare.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: