Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat ca Romania este pregatita sa preia presedintia Consiliului UE

December 22, 2018
421 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat, vineri, că România este pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, menţionând că a discutat cu Guvernul şi are încrederea că va fi gestionată “în mod rezonabil” această preşedinţie.
“Cu câteva săptămâni în urmă am spus că noi nu suntem pregătiţi corespunzător pentru că, la momentul acela, ministrul nostru pentru afaceri europene şi-a anunţat, în mod neaşteptat şi cu nişte explicaţii neclare, retragerea. A fost o problemă la momentul respectiv. În mod corespunzător, am formulat ceea ce am formulat pentru că, prin retragerea ministrului, o serie întreagă de măsuri de pregătire a preşedinţiei a fost blocată, dar, în timp record, am reuşit să finalizăm criza de personal, a fost numit un nou ministru, un diplomat cu multă experienţă şi, de aceea, după scurt timp, am reuşit să continuăm pregătirile cu acelaşi elan. Între timp, pot să afirm fără reţinere că da, România este pregătită pentru preluarea preşedinţiei, suntem bine pregătiţi pe această temă. Ieri am purtat o discuţie cu Guvernul României şi am încrederea că vom gestiona în mod rezonabil această preşedinţie, în ciuda faptului că sunt şi unele teme dificile, cum ar fi Brexitul, bugetul Uniunii Europene”, a spus Klaus Iohannis, la o conferinţă comună cu cancelarul austriac Sebastian Kurz.
Cancelarul austriac a afirmat, la rândul său, că preşedintele Iohannis se bucură de recunoaştere la nivelul Consiliului UE.
“În ceea ce priveşte pregătirea preşedinţiei, eu pot să vorbesc de la nivelul preşedinţiei Consiliului UE şi pot să spun că preşedintele Klaus Iohannis se bucură de recunoaştere, are experienţă în activitatea Consiliului şi pentru mine şi pentru toţi ceilalţi este un partener de discuţie apreciat, iar, din acest punct de vedere, ştiu că predarea, cel puţin la noi doi, se face neproblematic”, a adăugat Kurz.
Cancelarul austriac s-a referit şi la problema statului de drept.
“În ceea ce priveşte statul de drept şi democraţia, este important ca atunci când există o evoluţie negativă să reacţionăm, să încercăm să corectăm pentru că acestea două – democraţia şi statul de drept – reprezintă baza pentru convieţuirea în pace şi libertate, reprezintă baza pentru ca fiecare om să poată trăi în siguranţă, în demnitate cu drepturi egale în Europa. Şi, din acest punct de vedere, mă gândesc că trebuie să fim foarte atenţi, să ne uităm cu atenţie şi să acţionăm când apar evoluţii deviante. Mă bucur foarte mult că prin preşedintele din România avem pe cineva care este un garant al acestor chestiuni, adică este cineva care urmăreşte şi reacţionează pentru a corecta”, a subliniat cancelarul austriac.
Vizita oficialului austriac în România are loc în contextul în care, începând cu 1 ianuarie 2019, România va prelua de la Austria preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. AGERPRES

Leave A Comment

%d bloggers like this: