Masurile anuntate de Finante vor duce la cresterea costurilor de finantare, majorarea inflatiei si erodarea puterii de cumparare (bancheri)

December 22, 2018
370 Views

Noile măsuri anunţate de Ministerul de Finanţe vor duce la creşterea costurilor de finanţare ale populaţiei, companiilor şi statului, la majorarea inflaţiei şi implicit la erodarea puterii de cumpărare, consideră economiştii-şefi ai principalelor bănci care activează în România.
Totodată, va spori riscul deprecierii monedei naţionale şi sunt posibile dificultăţi suplimentare în menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, precizează bancherii într-un document remis vineri AGERPRES.
“Măsurile anunţate recent de Ministrul Finanţelor, în coroborare cu legile adoptate în Parlament cu privire la piaţa creditului reprezintă o intervenţie de natură să modifice semnificativ parametri de funcţionare a pieţelor financiare din România, contribuind la intensificarea percepţiei negative a investitorilor faţă de riscul asociat plasamentelor în România, cu impact nefavorabil asupra climatului investiţional pe termen mediu şi consecinţe în sfera proceselor de dezvoltare şi convergenţă economică europeană. În contextul deficitului de cont curent deja ridicat, reducerea fluxurilor de investiţii în România va dezechilibra balanţa de plăţi şi raportul cerere/ofertă pe piaţa valutară, creând presiune pe cursul leului”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, ca urmare a măsurilor anunţate, sectorul bancar (principala sursă de finanţare a economiei interne) se va confrunta cu creşterea semnificativă a costurilor şi deteriorarea severă a profitabilităţii. La o taxă de 0,9%, raportul dintre costuri şi venituri operaţionale ar ajunge de la 55% la 74%, fiind cea mai mare din Europa (la egalitate cu Germania, unde dobânzile interbancare sunt negative şi sistemul bancar se află în dificultate). În acest context, acţionarii băncilor, indiferent că e vorba de bănci româneşti sau străine, vor impune măsuri de restabilire a profitabilităţii, aşa cum se întâmplă în orice economie de piaţă funcţională.
“Prin urmare, aceste măsuri ar putea determina băncile pe de o parte să reducă ratele de dobândă la depozite, cu impact asupra remunerării economiilor românilor, iar pe de altă parte să majoreze costul creditării, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii (îndeosebi pentru cele mici şi mijlocii, considerate motorul economiei). Acest lucru s-a întâmplat de altfel şi în alte ţări care au introdus o taxă pe activele bancare, majoritatea lor într-o formă mult mai blândă faţă de propunerea actuală a Guvernului român. De asemenea, băncile ar fi obligate să reacţioneze şi prin alte măsuri de tăieri de costuri, cum ar fi restructurarea reţelei sau reduceri de personal, cu impact la nivelul accesului la finanţare al clienţilor persoane fizice şi juridice”, precizează reprezentanţii principalelor bănci din România.

Leave A Comment

%d bloggers like this: