Raport : 32% dintre persoanele care au ales sa plateasca online s-au confruntat cu compromiterea datelor financiare

December 20, 2018
379 Views

O treime (32%) dintre persoanele care au ales să plătească online s-au confruntat cu compromiterea datelor financiare, iar peste un sfert (26%) dintre acestea nu au reuşit să-şi mai recupereze banii, arată rezultatele unui raport publicat, miercuri, de Kaspersky Lab.

Potrivit experţilor, printre factorii care pot pune în pericol banii oamenilor se află dificultatea de a ţine sub control datele de plată după ce au fost folosite pe diferite platforme de comerţ electronic şi varietatea metodelor de plată de disponibile.

Cercetarea Kaspersky Lab arată, totodată, că mai mult de jumătate dintre respondenţi (54%) sunt îngrijoraţi de faptul că datele lor financiare ar putea fi accesate de către infractorii cibernetici, dar cu toate acestea o treime (36%) dintre respondenţi au uitat sau nici măcar nu au încercat să reţină site-urile şi aplicaţiile unde şi-au completat detaliile financiare.

De asemenea, unu din cinci utilizatori de internet (20%) preferă să-şi stocheze datele pe dispozitive. “Acest lucru poate face mai uşoară transmiterea datelor atunci când oamenii fac cumpărături online, aşa că nu trebuie să îsi facă griji că le vor uita. Însă, dacă dispozitivul se pierde sau este furat, un utilizator riscă nu doar să-şi piardă datele personale, ci si banii, pentru că cineva i-a putut accesa contul bancar, după ce a găsit datele de autentificare respective în notitele smartphone-ului”, avertizează specialiştii.

Raportul citat relevă faptul că metoda plăţilor cu ajutorul cardurilor de debit şi de credit, a transferurilor directe din conturi bancare şi a portofelelor electronice rămân printre cele mai populare în rândul consumatorilor.

În acelaşi timp, cumpărătorii pot strânge puncte în cadrul programelor de loialitate, folosindu-le pentru alte achiziţii la comerciantul respectiv şi datorită smartphone-urilor şi ceasurilor inteligente, utilizatorii nici nu mai trebuie să aibă la ei portofelul, bani reali sau carduri. În acest fel, a crescut popularitatea dispozitivelor de plată contactless, cum sunt PayPass şi Apple Pay, iar o treime dintre utilizatori (31%) le folosesc cu regularitate, reiese din raportul Kaspersky Lab. AGERPRES

Leave A Comment

%d bloggers like this: