România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps

December 18, 2018
282 Views

România este lider european la capitolul viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps, după ce operatorii de telecom au investit foarte mult, în ultimul deceniu, pentru dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații.
În prezent, România are un avans tehnologic din punctul de vedere al serviciilor digitale oferite clienților, iar piața e foarte dezvoltată, ajunsă la stadiul de maturitate.
Clienții au o plajă largă de oferte din care pot alege – viteze superioare de internet, un număr extins de canale, precum și posibilitatea de a vedea conținutul oriunde, pe orice device și la orice oră.
Specialiștii din telecomunicații spun că România a “ars etape” și a făcut un salt uriaș într-un timp scurt, spre deosebire de alte țări – infrastructura telecom și dezvoltarea noilor tehnologii contribuind într-un mod semnificativ la acest progres.
Însă se poate vorbi de două Românii: una urbană, avansată tehnologic, grad de utilizare a aplicaţiilor, şi o parte din România rurală, care este la început pe drumul digitalizării şi este condusă de … preţuri.
Conform statisticilor ANCOM, numărul total al conexiunilor la internet fix din România a ajuns la 4,8 milioane la finalul anului 2017, înregistrând o creștere anuală de 7%. Prin intermediul acestora, în 2017 s-a realizat un trafic total de 5,1 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar per conexiune a fost de 92 GB. De asemenea, rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării a fost de 58%, în creştere anuală cu 4 puncte procentuale.
O creștere însemnată, cu peste 13% comparativ cu sfârșitul anului anterior, a cunoscut-o numărul de conexiuni la internet fix din mediul rural, care a ajuns la 1,4 milioane, în timp ce în mediul urban creșterea a fost mai lentă, de 5%, până la 3,4 milioane. Rată de penetrare era de 71% în urban și de 41% în rural.

Leave A Comment

%d bloggers like this: