Daniel Buda – “Specialiștii” în drept Constituțional de la PSD-ALDE au nevoie de o reciclare serioasă!

December 18, 2018
93 Views

“În această perioadă există zbateri și dezbateri în spațiul public despre punerea președintelui Klaus Iohannis sub acuzarea de înaltă trădare sau despre dreptul domniei sale de a participa la ședințele de Guvern. Acuzația de înaltă trădare este una care frizează ridicolul și demonstrează incapacitatea acestei guvernări și a acestei alianțe nocive PSD-ALDE de a înțelege realitățile juridice actuale. În primul rând, în calitate de avocat de această dată, pot să vă spun că nimic din acțiunile domnului președinte Klaus Iohannis nu se circumscriu unei astfel de infracțiuni sub aspect material. Dimpotrivă, dacă nu ar fi avut pozițiile tranșante pe diverse subiecte puse pe masă de alianța PSD-ALDE, putea fi acuzat că nu este preocupat de interesele românilor. Or, tocmai prin poziționările domniei sale, a demonstrat că este preocupat atât de stabilitatea la nivel național dar și de menținerea parcursului european al Românie, asumat la aderarea în UE. Parcurs care astăzi este greu încercat de coaliția guvernamentală și care pune deja Guvernul României in rândul guvernelor naționaliste și extremiste. Sub aspect procedural, punerea sub acuzare a președintelui pentru înaltă trădare se face cu o majoritate de 2 treimi din numărul deputaților și senatorilor. Or, astăzi vedem că au o majoritate la limită. Din păcate, simpla verbalizare a unei astfel de posibilități face rău României acum, în pragul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene. Puțin sunt cei familiarizați cu aspectele constituționale. Sigur, actuala guvernare nu este interesată nici de România și nici de români. Singurele preocupări sunt legate de salvările lor individuale.
Potrivit articolului 87 din Constituția României:
“(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.”
Din economia textelor constituționale rezultă clar dreptul peședintelui țării de a participa după liberul arbitru la ședințele de guvern și, mai mult, le și prezidează. Sintagma “apărarea ordinii publice“ ii conferă acestuia practic posibilitatea de a participa la orice ședință de guvern. Spun asta pentru cei mai puțin avizați in normele constituționale. Adoptarea unei multitudini de acte normative este subsumată ordinii publice. Iar cele care nu ar intra aici, intră la politica externă sau apărarea țării.
Le recomand celor din coaliția guvernamentală să mai pună mâna pe carte!” arata europarlamentarul Daniel Buda

Leave A Comment

%d bloggers like this: