Presedintie : Presedintele Klaus Iohannis a subliniat, la Bruxelles, importanta Politicii de Coeziune si a Politicii Agricole Comune in raport cu noul buget UE

December 15, 2018
342 Views

Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cerban, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis, care a participat joi şi vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, a subliniat importanţa Politicii de Coeziune şi a Politicii Agricole Comune în raport cu noul buget multianual al UE.

“În cadrul dezbaterii privind viitorul buget multianual al Uniunii, preşedintele României a exprimat mulţumiri pentru eforturile realizate de preşedinţia austriacă în acest dosar, subliniind că, în calitate de stat care va prelua preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, ţara noastră va acţiona ca mediator imparţial (honest broker) şi va continua acelaşi ritm susţinut al discuţiilor cu scopul de a obţine progrese în negocieri”, informează vineri Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a salutat stabilirea ca reper temporar a toamnei anului 2019 pentru obţinerea unui acord, la nivelul Consiliului European, apreciind că acest angajament va genera un ritm ambiţios al negocierilor, inclusiv pe durata exercitării preşedinţiei de către România.

“Din perspectiva obiectivelor prioritare pentru ţara noastră, ca stat membru, în raport cu noul buget, preşedintele României a punctat importanţa Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune, obiective susţinute şi de alte state membre. Totodată, Klaus Iohannis a subliniat importanţa unei abordări realiste în viitoarele discuţii, respectiv necesitatea de a acomoda în egală măsură şi noile priorităţi şi provocări ale Uniunii prin acest nou buget”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului român a menţionat că ţara noastră va promova, în calitate de preşedinţie a Consiliului UE, demersurile menite să contribuie la aprofundarea Pieţei Unice a Uniunii, la punerea în practică a Strategiei UE pentru Piaţa Unică şi la adoptarea cât mai multor acte legislative corelate acesteia.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a susţinut importanţa continuării eforturilor statelor membre UE în privinţa dimensiunii externe a migraţiei şi o implicare activă în dialogul cu partenerii externi, ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor. Totodată, el s-a referit la faptul că preşedinţia României la Consiliul UE va prelua dosarele privind gestionarea dimensiunii interne a migraţiei, urmând a continua eforturile în direcţia identificării de soluţii.

În ceea ce priveşte relaţiile externe ale Uniunii, liderii europeni au discutat în perspectiva Summitului UE – Liga Statelor Arabe care va avea loc pe 24 şi 25 februarie 2019.

Leave A Comment

%d bloggers like this: