Cum decurge programul naţional de înregistrare a tuturor proprietăţilor din România într-un registru unic: „Există edili care refuză să facă ordine în acte“

December 15, 2018
372 Views

Cadastrul gratuit garantat de Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) este refuzat de firmele care au pierdut monopolul şi de primarii care ascund nereguli, declară pentru Adevărul specialiştii în domeniul cadastrului.
Potrivit datelor furnizate de ANCPI, au fost înregistrate cu finanţare proprie până acum, gratuit pentru cetăţeni, aproximativ 1.130.000 de proprietăţi. Numărul lor ar putea fi însă mult mai mare.
„Cel mai mare proiect din ţară, creat în beneficiul cetăţenilor – Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) ar putea avea un ritm mult mai alert dacă autorităţile locale şi firmele de specialitate vor alege să sprijine şi nu să împiedice acest demers. Programul naţional, gestionat de ANCPI, are ca scop înregistrarea gratuită a tuturor proprietăţilor din Romania într-un registru unic şi se derulează la nivelul întregii localităţi sau la nivel de sector cadastral, prin lucrări contractate de primării. Cu toate acestea, există edili care refuză să facă ordine în acte şi, tot din cauza primăriilor, care nu au specialişti, unele firme de cadastru reziliază contracte. Doar cu implicarea autorităţilor locale România poate avea cadastru, ca orice ţară civilizată”, susţin aceleaşi surse.
Dintre cele aproape 1.130.000 de proprietăţi înregistrate cu finanţare de la ANCPI, aproximativ 500.000 au fost introduse în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară numai anul acesta.
„Este cel mai mare număr de imobile cadastrate până acum. Anul trecut, numărul cărţilor funciare înregistrate gratuit a fost de 386.298, în 2016, cifra a fost de 192.606, iar între anii 2005-2015 – 78.272 de cărţi funciare. Numărul a crescut de la an la an şi datorită modificării legislaţiei, pe măsură ce au fost găsite soluţii pentru problemele întâmpinate. Este şi motivul pentru care, începând cu 2016, primarilor din întreaga ţară li s-a oferit cadrul legal pentru a contracta lucrări de înregistrare sistematică, finanţate de ANCPI. Însă, insuficienta implicare a unora dintre edili în etapele necesare deschiderii cărţilor funciare, prin PNCCF, este total nejustificată”, au explicat surse din ANCPI.
Exemple pozitive în acest sens ar fi judeţele Olt (cu aproximativ 140.000 de imobile înregistrate între 2005-2018), Galaţi (cu aproximativ 115.000 de imobile), Teleorman (cu aproximativ 92.000 de imobile înregistrate din 2005) şi Dolj (cu aproape 86.000).
La ora actuală, situaţia contractelor de prestări servicii de pe site-ul ANCPI arată că 75% dintre primăriile din ţară derulează lucrări de cadastru – 2.387 dintre cele 3.181 de primării, potrivit ANPCI.
Primarii se tem de „ordinea din acte”

Leave A Comment

%d bloggers like this: