Aproape jumătate din populaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare în rândul persoanelor cu venituri mici, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) şi prezentat de asociaţie într-o conferinţă.
ÃŽn ceea ce priveÅŸte incidenÅ£a îmbunătăţirilor structurale necesare, în funcÅ£ie de zone ÅŸi vechimea locuinÅ£ei, la nivelul întregii ţări: în oraÅŸele mici se manifestă mai pregnant necesitatea de îmbunătăţiri structurale legate de izolările termice ÅŸi reparaÅ£iile de acoperiÅŸ/terasă; locuinÅ£ele cu vechime de peste 34 de ani au probleme cronice la toate capitolele – izolare termică, reparaÅ£ii acoperiÅŸ/terasă, consolidare, izolare zgomot, spaÅ£iu insuficient; BucureÅŸtenii au cea mai mare nevoie de creÅŸtere a suprafeÅ£ei locuibile.
Potrivit studiului, Zona de Sud, inclusiv Bucureştiul, are cea mai mare nevoie de îmbunătăţire a izolării termice. Zona de Vest înregistrează o necesitate mare la capitolul reparaţii acoperişuri/terasă, iar Zona de Est are cea mai mare nevoie de consolidarea locuinţelor.
Ca dotări necesare îmbunătăţirii confortului locativ, în funcţie de zone, la nivel naţional, aerul condiţionat este principala necesitate în zonele de Est, Sud şi municipiul Bucureşti, centrala termică în zonele de Est şi Sud, hotă/aragaz în zonele de Est şi Vest, mobilă de bucătărie în zonele de Sud, Est şi municipiul Bucureşti, iar aceste nevoi pentru îmbunătăţirea confortului locativ se regăsesc cu preponderenţă în oraşele medii.
Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicata pe 19 iulie 2018 în Monitorul Oficial. În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) ar trebui să modifice în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.
…