Preşedintele Klaus Iohannis : Punerea in acord a legilor justitiei si a legislatiei penale cu standardele europene – obligatorie

December 13, 2018
347 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că punerea în acord a legilor justiţiei şi a legislaţiei penale cu standardele europene este obligatorie.
“Anul 2018 a fost marcat, în acest sistem, de modificarea legilor de organizare şi funcţionare a sistemului judiciar şi a legislaţiei penale, care încă este în curs. Am avut un an dificil, cu multe cumpăne pentru sistemul judiciar din România, care, din păcate, sunt departe de a se fi epuizat. Punerea în acord a acestor acte normative cu standardele europene este obligatorie şi va prezenta o provocare pentru perioada următoare. În cadrul acestui demers, Consiliului Superior al Magistraturii îi va reveni o misiune deosebit de importantă ce presupune, mai mult ca niciodată, afirmarea rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei. Deşi ne-am aflat într-un context complicat, CSM a rămas un factor de echilibru, reuşind să acţioneze cu echidistanţă faţă de actorii implicaţi. Vă rog să continuaţi cu aceeaşi determinare, să fiţi permanent racordaţi la vocea interioară a sistemului care reclamă cu tărie necesitatea apărării şi consolidării independenţei activităţii judecătorilor şi procurorilor, dar şi a sistemului judiciar în ansamblu”, a afirmat Iohannis la şedinţa plenului CSM.

El a subliniat că ‘izolarea’ şi ‘divizarea’ corpului magistraţilor nu duc la nimic productiv.

“Consider că, în ceea ce priveşte justiţia, CSM poate şi trebuie să promoveze o viziune unitară şi să fie chiar el un exemplu de unitate şi efort comun reunit în jurul principiilor şi valorilor celor mai de preţ ale unei democraţii consolidate: independenţa justiţiei, separaţia puterilor în stat, un echilibru al puterilor şi o colaborare loială între acestea”, a adăugat Iohannis.

Şeful statului a arătat că legislaţia penală şi legile justiţiei modificate în 2018 au fost contestate, atât în interiorul sistemului, cât şi de societatea civilă, precum şi de partenerii şi aliaţii externi ai României.

Leave A Comment

%d bloggers like this: