Cresc preturile la SALUBRITATE la FLORESTI de la 6.5 lei/persoana fizica la 8.4 lei/persoana fizica Reactia primarului Sulea .

December 13, 2018
811 Views

Ieri  membrii Consiliului Local Florești s-au întâlnit pentru a vota dacă prețul pentru ridicarea gunoiului va crește de la 6,5 lei la 15 lei începând de anul viitor. Șulea a anunțat această inițiativă în urmă cu câteva zile, motivând că există foarte mult gunoi de adunat, chiar dacă firma de salubritate își face treaba bine, conform contractului.

iata ce spunea primarul Sulea inaintea sedintei de ieri pe facebook 

“Dragii mei dragi,
Din păcate suntem în punctul în care taxa aferentă serviciului de colectare deșeuri menajere să fie mărită. La 15 lei / persoană fizică.
Probleme majore cu ridicarea deșeurilor nu sunt, operatorul își respectă graficul de ridicare, adică de două ori pe săptămână (absolut, mai sunt situații punctuale, sau datorate faptului că unii au preferat să își facă din punctul gospodăresc parcări și atunci, evident, sunt 3 tomberoane la 5 blocuri, tomberoane care, da, se umplu in 48 de ore….)
Motivele sunt simple și matematica nu minte. La nivelul comunei avem declarate aprox. 36500 persoane. Se produc la nivelul comunei aprox. 1750 tone lunar. Și avem un grad de colectare fiscală la nivel de persoane
declarate de aprox. 80% (care însă așa cum veți vedea, ajunge la 50-55% raportat la nivelul celor care de fapt produc deșeu menajer!).
România produce 5,8 milioane de tone de deşeuri pe an, cu o medie de 272 de kilograme pe an pe cap de locuitor arată un studiu Waste Atlas, publicat de organizaţia D-Waste. Adică 22,6 kg deșeuri / lună / persoană.
La Florești avem 1750 tone lunar (1,75 milioane kg). Ceea ce, la cele 36500 persoane declarate, înseamnă 48 kg deșeuri / lună / persoană. Mai mult decât dublu față de media națională. Ceea ce înseamnă fie că la Florești nivelul de trai este teribil de mare (da, cantitatea de deșeu menajer produs e diret proporțională cu nivelul de trai), fie că s-au declarat doar aproximativ jumătate din persoanele fizice care de fapt
produc deșeuri menajere. Bineînțeles, plus faptul că, din păcate, colectarea selectivă este aproape inexistentă (3% la nivel național), la cele patru puncte speciale automatizate sau cu recompensă de colectare selectivă din Florești fiind aproape liniște deplină.
În ședința de miercuri, Consiliul Local va lua decizia finală.
În paralel căutăm alte soluții alternative, ancorate în realitate și care să se afle evident în cadrul legal. S-a început cu ajutorul administratorilor de blocuri identificarea celor care nu s-au declarat și impunerea lor din oficiu, chiar aplicarea de amenzi contravenționale. Din păcate nu toți administratorii de blocuri trec pe listele cu proprietarii și numărul persoanelor. Conform noii legislații vor fi nevoiți sa treacă numărul persoanelor și vom reuși identificarea a cât mai multor persoane care nu s-au declarat. La persoanele juridice se confruntă bonurile și se refac declarațiile din oficiu conform realității.
Jos pălăria în fața tututor celor care s-au declarat și au plătit serviciul de salubritate! Cei care încă nu și l-au plătit sper ca în perioada următoare să o facă. Iar cei care nu s-au declarat sunt ferm convins că, atotștiutori și fini cunoscători ai oricărui domeniu, dețin soluții la aspectele de mai sus și le expun cu nemiluita.
Oricum, această taxă poate să scadă pe viitor dacă se acoperă cheltuielile, întrucât, potrivit legislației, nu e permis ca în contul aferent taxei să fie sume cu plus, ci e permisă doar acoperirea cheltuielilor. Depinde doar de civismul floreștenilor. Civism real nu vorbe-n vânt!”

In urma sedintei de ieri pretul a crescut la 8.4 lei in loc de 15 lei cat a propus executivul primariei

Va prezentam reactia Primarului Sulea dupa adoptarea hotararii de ieri 

“Dragii mei dragi,
Din fericire s-a reusit tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste indolenta a aproape jumatate din florestenii care produc deseuri menajere. Sunt inregistrate ca producatori de deseuri aprox. 36.000 persoane fizice in Floresti (din care 20% au uitat sa isi plateasca salubritatea, desi chiar ei recunosc ca serviciul  le-a fost prestat). Aceste persoane declarate produc deseuri (adica cantitatea ridicata lunar de la personae fizice din Floresti) cat, spun raportarile si statisticile nationale, in mod normal 65-70.000 de romani! Imposibil!! Concluzia e ca pe langa cele 36.000 persoane mai sunt vreo cel putin 30.000 nedeclarate. Cum cifrele nu mint, Institutia primarului, prin aparatul de specialitate, a propus o majorare la 15 lei, PENTRU A EVITA BLOCAJUL SI SITUATIA IN CARE AVEM CONTRACT, DAR NU PUTEM PLATI, pt ca nu avem din ce. Consilierii au aprobat o majorare la 8.4 lei. Perfect! S-a evitat blocajul. Acum, mingea e in terenul florestenilor !
Scopul si mesajul intregii dezbateri cu privire la majorarea la 15 lei /pers/luna a fost atins: o dezbatere reala in consiliul local a problemei. Dragilor, daca nu incepem sa colectam selectiv (da, la cele 4 puncte de colectare selective din Floresti), daca nu dam dovada de simt civic si nu ne declaram, daca uitam sa platim salubritatea, vom avea o problema majora cu deseurile. Mai mare, mai urata decat acum 2 ani ! Solutia e in mainile voastre !
Evident, pe mai departe, administratia locala, IN MASURA PARGHIILOR LEGALE CARE EXISTA, va continua activitatea de aplicare sanctiuni pentru cei ce uita sa plateasca, si va identifica, IN MASURA PUTERRII CONFERITE DE LEGISLATIE, pe cei care din indolenta nu s-au declarant. Vor continua si impunerile, popririle, executarile silite….
Cat priveste licitatia pt atribuirea serviciului de salubritate, din pacate, toti operatorii fug de Floresti, pt ca este renumit pt faptul ca foarte multi floresteni nu isi platesc salubritatea pt ca asa e cool si pseudocivic. Cum licitatia stipuleaza incheierea de contracte intre operator si persoanele fizice / juridice DIRECT, operatorii nu doresc sa participe la licitatie!
Si fac un apel la toti florestenii! COLECTARE SELECTIVA, DECLARAREA LA SALUBRITATE SI PLATA SERVICIULUI !”arata edilul Sulea 

Leave A Comment

%d bloggers like this: