GIACOMO PUCCINI, TRIPTICUL. IL TRITTICO. Vineri, 14 decembrie 2018, ora 18:30, Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

December 12, 2018
606 Views

GIACOMO PUCCINI, TRIPTICUL. IL TRITTICO.
VINERI, 14 DECEMBRIE 2018, ORA 18:30, SALA MARE

Cu toate că cele trei opere într-un act care alcătuiesc Tripticul lui Puccini nu au, aparent, vreo legătură, Mantaua redând o tragedie petrecută pe malurile Senei, drama din Suor Angelica petrecându-se între zidurile unei mănăstiri, în timp ce Gianni Schicchi – care are în centru figura mucalitului cu același nume din Infernul lui Dante – remarcându-se pe întreg mapamondul ca una dintre cele mai izbutite opere bufe, la nivel tematic, fiecare dintre ele reconstituie momente din istoria vie a omului aflat în luptă cu nedreptățile sociale.

Giorgetta din Mantaua trăiește cu gândul la vremurile trecute când se bucura de libertate, de strălucirea Parisului și de vechii ei prieteni, în timp ce prezentul îi oferă doar o viață de sărăcie alături de un soț pe care nu îl iubește, în peisajul dominat de figurile barcagiilor și hamalilor parizieni. După ani de izolare, Sora Angelica află de la o mătușă insensibilă și axată doar pe propriile-i interese materiale că fiul de care îi este atât de dor este mort – veste care o determină să își pună capăt zilelor, în timp ce Gianni Schicchi – personaj celebru pentru felul în care își folosea ,,darul” imitării gesturilor și a vocilor altora în Florența secolului al XIII-lea, pune în lumină goana după bogăție, lux, faimă și alte defecte ale burgheziei timpului, într-o fermecătoare satiră.

Nu doar subiectele în sine, sau structurarea acestora pe parcursul unui singur act îi impactează pe receptorii celor trei operei pucciniene, ci și muzica, în totalitate adaptată stilului verist care i-a fost atât de caracteristic compozitorului italian. Fie că însoțesc situații tragice sau comice, sonoritățile vocale și orchestrale contribuie la alcătuirea unui univers demn de a fi descoperit!
Spectacolul marchează un secol de la Premiera Mondială și este susținut în cadrul Galelor Medicină-Artă-Cultură Cluj-Napoca.

Foto : Nicu Cherciu

Leave A Comment

%d bloggers like this: