Prognoza meteo: Ce ne aşteaptă în decembrie. De când se încălzeşte şi unde va fi zăpadă abundentă de sărbători

December 3, 2018
589 Views

Scăpăm de gerul cumplit! De duminică începe să se încălzească, temepraturile cresc şi cu 10 grade, însă de marţi revin ninsorile. Se pare că în decembrie vom avea parte de zăpadă abundentă doar la munte.
Florinela Georgescu, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a vorbit la Digi24 despre cum va evolua vremea în luna decembrie şi la ce să ne aşteptăm de la această iarnă. “Duminică începe un proces de încălzire. Şi el, aşa cum se întâmplă iarna, se simte întâi în zonele deluroase şi montane, deci e posibil ca la munte duminică să fie mai cald decât sâmbătă şi luni decât duminică. Va fi o încălzire destul de rapidă şi simţitoare în cursul săptămânii viitoare.
De asemenea, referitor la cum va fi această iarnă, specialistul în meteorologie a mai spus că e foarte important să urmărim la scară europeană ceea ce se întâmplă. „La noi, în zona ţării noastre, în estul Europei e această presiune ridicată asociată cu temperaturi foarte scăzute, în timp ce în vest e presiune scăzută, furtuni care vin din Atlantic. Aceste furtuni foarte persistente aduc aer oceanic, o masă bogată mult în vapori de apă şi cu temperaturi mai ridicate şi care influenţează vremea din Europa de Vest. Semnalul dinspre acolo este. Săptămâna viitoare aşteptăm ca acele furtuni venite dinspre ocean să ajungă la limita lor estică înspre ţara noastră şi atunci să asistăm la aceste modificări în regimul termic. S-ar putea ca ninsorile să apară dincolo de ziua de marţi.
Temperaturile vor creşte. Noaptea încă se vor menţine negative. E firesc la început de decembrie, dar nu la valorile de acum. Putem vorbi de o încălzire cu 10 grade şi foarte rapidă, astfel încât să ajungem la maxime pozitive ziua. Preţul încălzirii e că vor fi înnorări, aşteptăm şi precipitaţii”, a explicat specialistul într-o intervenţie televizată.
La nivelul celor 3 luni se discută despre posibilitate ca fenomene mai severe să apară în a doua parte a iernii, iar pe ansamblul ei, cel puţin în Europa Centrală şi de Est, să fie uşor mai caldă decât ar fi firesc, a spus directorul executiv al ANM: “E un semnal care trebuie luat cu foarte mare reţinere pentru că această circulaţie la scară mare induce o incertitudine destul de mare în estimările de durată lungă”.

Leave A Comment

%d bloggers like this: