Daniel Buda: Uniunea Europeană a lansat mai multe inițiative menite să reducă șomajul în rândul tinerilor!

December 3, 2018
431 Views

Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor reprezintă una dintre prioritățile Uniunii Europene. Din păcate, tinerii au fost și ei afectați de criza financiară economică. Astfel, rata șomajului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani din UE a crescut de la 15% în 2008 la 24% la începutul lui 2013. Datorită inițiativelor și eforturile depuse de Parlamentul European și Comisia Europeană, dar nu numai, rata șomajului în rândul tinerilor a scăzut de la 24% în 2013 până la 15,1% în mai 2018, ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani care nu lucrează, nu studiază sau nu urmează cursuri de formare a scăzut de la 13,2% în 2012 până la 10,9% în 2017. Acest trend pozitiv trebuie dublat de acțiuni suplimentare privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor.

UE a lansat mai multe inițiative care au ca scop reducerea șomajului în rândul tinerilor. Parlamentul European solicită suplimentarea fondurilor pentru programele europene precum Erasmus+ și „Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” în bugetul UE pentru anul 2019. Atât „Garanția pentru tineret” cât și „Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” se adresează tinerilor care nu au un loc de muncă, nu studiază sau nu urmează un curs de formare profesională.

„Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” este una dintre principalele resurse financiare ale UE care are ca scop să sprijine punerea în aplicare a programelor din cadrul „Garanției pentru tineret”, precum formarea și asistența acordată tinerilor pentru a-și găsi primul loc de muncă, cu stimulente pentru angajatori. Inițiativa se adresează tinerilor care locuiesc în regiuni unde rata șomajului depășea 25 %. Aici sunt incluse peste 120 de regiuni din 20 de țări din UE. Conform Comisiei Europene, începând cu 2014, peste 5 milioane de tineri se înscriu anual în programele din cadrul „Garanției pentru tineret”. În același timp, „Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” a susținut peste 1,7 milioane de tineri până în prezent.
Uniunea Europeană sprijină tinerii atât în ceea ce privește oferirea unor programe educaționale, culturale, cât și pentru a-i integra pe piața muncii, pentru a deveni tineri activi care să aducă plus valoarea atât de necesară pentru întreaga Europa.

Leave A Comment

%d bloggers like this: