Ceremonii de dezvelire a statuilor Episcopului Nicolae Ivan, Mitropolitului Episcopului Nicolae Ivan , Mitropolitului Bartolomeu Anania si Cardinalului Iuliu Hossu.

November 30, 2018
1,526 Views

Statuile Episcopului Nicolae Ivan și ale Mitropolitului Bartolomeu Anania au fost realizate de sculptorii Alexandru Păsat și Septimiu Jugerstan, în timp ce statuia Cardinalului Iuliu Hossu, a fost realizată de sculptorul clujean Ilarion Voinea.

Bartolomeu Anania, numit ”Leul Ardealului” pentru intransigenţa şi conservatorismul în apărarea valorilor ortodoxe, reprezintă una dintre personalitățile marcante ale Bisericii Ortodoxe Române. Statuia dedicată Mitropolitului a fost dezvelită la ora 12:00 în Piața Avram Iancu.

Nicolae Ivan, episcop și unul dintre militanții pentru înfăptuirea statului național român, a reușit în 1921 înființarea Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu reședința la Cluj. Statuia acestuia a fost, de asemenea, amplasată în Piața Avram Iancu.

Cardinalul Iuliu Hossu, în însărcinarea Marelui Sfat Național Român, a citit la 1 Decembrie 1918 proclamația de Unire a Transilvaniei cu Regatul României în fața mulțimii adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia. Statuia Cardinaului Iuliu Hossu a fost dezvelită astăzi la ora 13:00 pe Bulevardul Eroilor.

„Aș vrea să repet ce i-am spus Eminenței Sale, pe care am avut onoarea, ieri la Primărie, să o întâlnesc, spunându-i că astăzi la Cluj suntem defapt în Europa. Aici este locul unde estul se întâlnește cu vestul, unde vestul se întâlnește cu estul. Aici este locul unde turnurile gotice se împletesc cu turnurile bizantine, este locul din Uniunea Europeană, singur, unde o universitate are 4 facultăți de religie creștină: ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică și protestantă. Faptul că astăzi, greco-catolici și ortodocși suntem împreună pentru a ne cinsti eroii noștri arată unde este Clujul și datorită dumneavoastră am reușit să-l punem pe harta Europei și a lumii”, a subliniat edilul Clujului.

 

La ceremoniile de dezvelire a statuilor au fost prezenti   : Primarul Emil Boc , viceprimarul Dan Tarcea , Presedintele Consiliului Judetean Cluj Alin Tise , vicepresedintele  CJ Vakar istvan , Prefectul Judetului Cluj Ioan Aurel Cherecheş ,deputatul Florin Stamatian, deputatul Adrian Oros , fostul Vicepremier Vasile Dincu, precum si fetele bisericesti  PS Florentin Crihălmeanu, episcopul actual de Cluj-Gherla, ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum şi a Eminenței Sale Francesco Cardinal Monterisi

 

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: