Daniel Buda – Rasa Bazna, în pericol de moarte și din păcate, ignorată cu bună știință de Ministrul Petre Daea!

November 27, 2018
493 Views

“Cel care în mod vremelnic se ocupă de agricultura țării, ne demonstrează în fiecare zi că este preocupat doar de a-și face imagine, pe seama fermierilor și a funcționarilor de la APIA. Concret, nu a fost în stare să facă nimic bun pentru agricultura românească. Turmele de oi împreună cu măgarii aferenți iau calea abatoarelor, câinii ciobănești rămași fără stăpân și obiectul muncii bat maidanul, iar prețul de 5 lei pe kilogram de miel i-a rupt “în paișpe“ pe ciobani!

Dar astăzi vorbim de un alt sector pe care, chipurile, îl iubește domn’ ministru, respectiv cel al suinelor autohtone. Dacă la Mangaliță lucrurile sunt tragice, dispărând sub tăvălugul pestei porcine mii de exemplare cu o înaltă valoare genetică, la rasa Bazna lucrurile par a fi măturate definitiv și irevocabil de taifunul Pestei Porcine Africane, dar mai ales de taifunul incompetenței actualului ministru al agriculturii și al întregului guvern.
Recent, la Bruxelles am fost contactat de primarul comunei Bazna, domnul Lucian Gligor Scumpu, un om dintr-o bucată care mi-a vorbit despre pericolul iminent de a dispărea această rasă. Astfel, potrivit discuțiilor purtate, în România ar fi doar 150 de exemplare de Bazna în rasă curată. Necazul este că aceasta este localizată într-o arie restrânsă, iar Pesta Porcina poate duce la dispariția definitivă a acestei rase autohtone valoroase din multe puncte de vedere.
Intervenția autorităților române în acest sens trebuia să se manifeste demult. Vorbim de necesitatea de a conserva baza genetică aparținătoare unor rase rustice cum este Bazna. Ce a făcut domnul Daea?! Nimic! Nimic cu oaia, nimic cu porcul! Ne spune că suntem bine. Poate, dar nu la cap! Că de ar fi, ar interveni! Ar trebui identificate urgent exemplarele care pot fi mutate în zone de protecție maximă. Și mai ales în mai multe părți ale țării sau ale Europei, astfel încât riscurile de fi afectate toate exemplarele de virusul PPA să scadă!

Din păcate, coaliția PSD-ALDE a ales să lase soarta agriculturii românești pe mâinile unei persoane care înțelege agricultura la fel de mult cum guvernanții înțeleg importanța investițiilor din bani europeni. Petre Daea este filistinul tipic partidului din care face parte, un personaj care pare scos din scrierile lui Caragiale, „un lamentabil exponent de clasă politică”. În acest context, voi adresa Comisiei Europene o scrisoare în care voi solicita sprijinul acesteia în vederea prevenirii dispariției acestei rase valoroase!” arata europarlamentarul Daniel Buda

Leave A Comment

%d bloggers like this: