Piața Mihai Viteazul a fost modernizată. Bancă “smart” pentru trecători si acces gratuit la internet Wi-Fi ( video)

November 26, 2018
1,067 Views

Investiția realizată de Primăria Cluj-Napoca pentru reabilitarea Pieței Mihai Viteazul a cuprins lucrări de consolidare, restaurare și conservare pentru statuia ecvestră a

domnitorului, lucrări de reabilitare ale pieței pe o suprafață de aprox. 4.000 mp, inclusiv montarea de piatră naturală, îmbunătățirea zonelor verzi și reabilitarea vechiului sistem

de iluminat public, pentru reducerea consumului de energie electrică.

Primăria a amplasat și o bancă “smart” pentru trecători în Piața Mihai Viteazul, ce se alimentează cu energie solară și permite încărcarea telefoanelor sau tabletelor. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca oferă clujenilor și turiștilor acces gratuit la internet Wi-Fi în zona Pieței Mihai Viteazul.

În ceea ce privește statuia domnitorului Mihai Viteazul, lucrările s-au desfășurat în trei etape:

Etapa I – Executarea intervențiilor de primă necesitate – în cadrul căreia s-au efectuat lucrări pentru punerea în siguranța a monumentului, până la autorizarea lucrărilor, precum: delimitarea zonei de lucru și organizarea șantierului, înlăturarea vegetației parazitară și a mucegaiul de pe pietre, înlăturarea atentă a elementelor deteriorate, verificarea stării de conservare a betonului suport și protejarea elementelor componente ale monumentului.

Etapa II – Elaborarea documentației pentru obținerea avizelor, studiilor și expertizelor, documentației de autorizare construcție, a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.

Etapa III – Lucrările de consolidare, restaurare și conservare la statuie. Lucrările au început pe data de 13 aprilie 2018 și au inclus restaurarea statuii și a celor trei fresce laterale, refacerea soclului, reamenajarea scuarului.

Lucrările de reparații la ansamblul statuar au fost executate de către Asocierea S.C. Euras S.R.L. – S.C. Arh. Service Guttmann & Comp S.R.L., subcontractant S.C. ADD Concept S.R.L., valoarea totală a proiectului fiind de 3.298.890,15 lei cu TVA.

În privința Pieței Mihai Viteazul, Primăria Cluj-Napoca a realizat o serie de lucrări pentru îmbunătățirea zonelor pietonale, a spațiilor verzi și iluminatului public – de la pavare la plantări de arbori cu balot, lucrări la stația de autobuz etc. Valoarea lucrărilor: 2.307.839,58 lei fără TVA.

În urma reabilitării sistemului de iluminat s-a înlocuit rețeaua de alimentare și s-au montat următoarele echipamente: 24 sisteme de iluminat tip bolard, 4 sisteme de iluminat public și arhitectural pentru statuia lui Mihai Viteazul (dotate cu proiectoare și camere de luat vederi), 5 sisteme de iluminat pietonal în zona stației de autobus, 3 firide pentru asigurarea alimentării cu energie electrică.

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: