Ministerul român al Apărării vrea să lanseze propriul satelit de telecomunicaţii pe orbita geostaţionară, ca parte a unui proiect strategic de interes naţional, a anunţat instituţia, ca urmare a unei întâlniri cu preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) şi cu o delegaţie de experţi tehnici ai Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
Ministerul vrea, ca prin acest satelit, România să nu mai plătească sume uriaşe pentru închirierea serviciilor de comunicaţii satelitare, dar şi să asigure acoperirea nevoilor de misiune ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Mai mult, ministerul invocă „posibilitatea de a produce în ţară componente ale sistemului satelitar”.
Experţii ESA se află în România pentru asigurarea suportului tehnic Agenţiei Spaţiale Române, instituţie care participă la realizarea studiului-concept pentru fundamentarea proiectului sistemului satelitar de telecomunicaţii care va deservi nevoile Sistemului Naţional de Securitate al României, program care va fi coordonat de Ministerul Apărării Naţionale.
„Dezvoltarea unui sistem satelitar de telecomunicaţii este un proiect strategic de interes naţional cu aplicare în spectrul comunicaţiilor satelitare şi tehnologiei avansate ce va asigura acoperirea multidomeniu a nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naţionale şi instituţiilor de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”, se arată într-un comunicat al ministrului.
În prezent, România închiriază şi utilizează anual, din mediul extern, un număr ascendent de fluxuri satelitare pentru structurile dislocate în zonele de interes, pentru executarea misiunilor în teatrele de operaţii, participarea la exerciţii şi angajamente naţionale şi internaţionale.
Toate aceste linii de efort implică, potrivit oficialilor, costuri financiare foarte mari, atât pentru Armata României, cât şi pentru instituţii de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale, în perioada 2009 – 2018, a cheltuit aproximativ 7,5 milioane de euro pentru închirierea şi asigurarea serviciilor de comunicaţii satelitare.
„Programul are ca principale obiective consolidarea rolului României în cadrul NATO şi UE, reducerea dependenţei faţă de furnizorii de servicii satelitare, dezvoltarea etapizată a unui sistem satelitar propriu care să asigure îndeplinirea nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naţionale şi instituţiilor de stat pe timp de pace, criză şi război, precum şi asigurarea redundanţei reţelelor de comunicaţii terestre organizate la nivel naţional, care pot fi afectate major în situaţii deosebite, de urgenţă sau calamităţi”, mai spune ministerul.
…