STOP violenței împotriva femeilor: proiecție de film și dezbatere
duminică 25 noiembrie, ora 17
mediateca Institutului francez Cluj-Napoca (Str. IIC Brătianu 22)
Eveniment organizat de Institutul francez Cluj-Napoca și Asociația VIVAD cu sprijinul TV5 Monde.
Filmul este în limba franceză cu subtitrare în limba română. Dezbaterea va avea loc în limba română.
Participarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile. Dacă doriți să susțineți proiectele Asociației VIVAD, sunteți încurajați să faceți o donație.
Participă:
Eleonora Pocola – președinta Asociației V.I.V.A.D pentru protejarea victimelor violenței domestice, autoarea cărții auto-biografice „Povestea unei Supraviețuitoare”
Domnica Petrovai – psiholog și psihoterapeut, fondatorul companiei Mind Education Health și al Școlii pentru Cuplu
Ramona Mocian – Asociația Atena Delphi
Cristina Iurișniți – Deputat USR, președinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi
Mihaela Suciu – consilier local PNL Cluj-Napoca, președinte al Organizației Femeilor Liberale Cluj
Laura Elena Chiorean Pop – PSD, președinta Organizației Femeilor Social-Democrate Cluj
25 noiembrie este Ziua internațională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. În România, statisticile oficiale arată că violența împotriva femeilor este o problemă gravă, în anul 2017 fiind raportate Poliției un număr de 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, 76% dintre victime fiind femei[1]. Însă statisticile oficiale oferă doar informații parțiale, căci, în majoritatea cazurilor de violență domestică, victimele nu se adresează organelor de poliție, de frică, de rușine sau din lipsa unei alternative.
Alături de invitatele noastre, vom discuta care este situația în Cluj-Napoca, ce soluții legislative și mecanisme de protecție există pentru victime și care sunt implicațiile psihologice ale abuzului.
Dezbaterea este precedată de proiecția filmului francez Jusqu’à la garde / Custodia de Xavier Legrand (Franța, 2017, 93 min), pus la dispoziție de TV5 Monde. Pelicula prezintă povestea unui cuplu aflat în proces de divorț. Soția Miriam cere custodie exclusivă asupra lui Julien, copilului minor al cuplului, acuzându-și soțul de violență. Judecătorul acordă însă custodie comună părinților. Prins la mijloc între părinții săi, Julien va face tot posibilul pentru a împiedica să se întâmple ce este mai rău.
Autorul filmului Xavier Legrand este un regizor francez nominalizat la Oscar în 2014 pentru scurtmetrajul „Avant que de tout perdre”. Primul său lungmetraj „Custodia” continuă povestea din scurtmetraj și o transformă într-o dramă plină de tensiune. Filmul a fost recompensat cu trofeul „Leul de Argint” pentru cel mai bun regizor și pentru cel mai bun film de debut la Festivalul Mostra de la Veneția 2017 și a fost prezentat la Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Filmului francez 2018.
Asociația V.I.V.A.D. Cluj-Napoca este o organizație nonprofit înființată în 2013, care luptă pentru combaterea tuturor formelor de violență, abuz și discriminare și urmărește acordarea ajutorului necesar victimelor acestora. Președinta asociației, Dna Eleonora Pokola este autoarea primului testimonial de violenta domestica din România și a fost desemnată de către Revista Avantaje „Femeia Anului 2010 pentru promovarea și apărarea drepturilor femeii în România”, datorită curajului de a face public, prin cartea sa „Povestea unei supraviețuitoare”, faptul ca au fost, atât ea cât și copiii, victime ale violentei soțului/tatălui.
Ambasada Franței în România alături de peste zece reprezentanțe diplomatice din București au lansat campania de susținere și sensibilizare împotriva violențelor asupra femeilor „Ambasadori în Portocaliu”, ca ecou la campania „Orangez le Monde / Orange the World” a Organizației Națiunilor Unite. Scopul acestei campanii, care se desfășoară pe tot parcursul anului 2018, este creșterea gradului de conștientizare privind problematica violențelor asupra femeilor în rândul publicului și încurajarea inițiativelor pozitive de sprijinire a luptei împotriva acestui tip de agresiuni. În ziua de 25 a fiecărei luni, un ambasador sau o ambasadoare care susține această campanie, adresează un mesaj public de susținere a luptei contra violențelor asupra femeilor, sub forma unui videoclip publicat pe site-ul oficial sau rețelele de socializare ale ambasadei reprezentate. Vedeți aici mesajul Doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, care a deschis această campanie în 25 ianuarie 2018: https://youtu.be/R243En5etg8
Victimele violenței domestice pot apela gratuit 0800 500 333, număr pus la
dispoziție de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați