Raportul MCV: România a înregistrat REGRESE în justiţie. Ce recomandari avem !

November 13, 2018
653 Views

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt

n ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. “Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

“Drept rezultat, cele 12 recomandări formulate în raportul din 2017 nu mai sunt suficiente pentru oprirea monitorizării în cadrul MCV, aşa cum fixase obiectivul preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. Este necesar ca principalele instituţii din România să demonstreze un angajament clar în favoarea independenţei justiţiei şi combaterii corupţiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesară restabilirea garanţiilor şi sistemului de control şi echilibru la nivel naţional, pentru a acţiona când există riscul regreselor”, precizează Comisia Europeană.

Pentru remedierea situaţiei, Executivul UE recomandă României “să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă” aferente. De asemenea, Bucureştiul este îndemnat să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO).

Comisia Europeană recomandă României “să suspende imediat toate procedurile în derulare de numire ori revocare a procurorilor de rang înalt”.

“În privinţa României, deşi au fost luate unele măsuri pentru aplicarea recomandărilor finale ale raportului din ianuarie 2017, evoluţiile din ultimele 12 luni au generat dubii şi regrese comparativ cu progresele din ultimii zece ani. Mă refer la cazul legilor justiţiei, la presiunile asupra sistemului judiciar (…)”, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, subliniind că Bucureştiul a primit opt recomandări de care ar trebui să ţină cont imediat. “Aceste măsuri sunt esenţiale pentru relansarea reformelor şi pentru reluarea parcursului în sensul încheierii monitorizării MCV”, a subliniat Timmermans, îndemnând Bucureştiul să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei, a ordonanţelor guvernamentale de urgenţă şi a modificărilor la codurile penale.

CE recomandă României să supravegheze eficient activitatea serviciilor de informaţii

Comisia Europeană recomandă României să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.

Referindu-se la protocoalele de colaborare între instituţiile judiciare şi serviciile de informaţii din România, Comisia Europeană subliniază că “activităţile agenţiilor de informaţii nu sunt o problemă de monitorizat de către UE”, fiind “în afara exigenţelor stabilite în cadrul MCV”.

“Este rolul instanţelor judiciare să stabilească dacă acuzaţiile specifice privind abuzuri sunt sau nu întemeiate şi ar fi nevoie de o investigaţie imparţială şi transparentă pentru a se stabili dacă au fost eşecuri sistematice de genul colectării ilegale de dovezi ori a unor acţiuni ilegale de influenţare a magistraţilor şi dacă actualele garanţii legale trebuie consolidate. În mod clar, este important să se asigure un cadru în care serviciile de informaţii să fie supravegheate corespunzător, astfel încât delictele să fie investigate şi sancţionate eficient, respectându-se în totalitate drepturile fundamentale, iar publicul să aibă încredere că este asigurată independenţa justiţiei”, se arată în raportul Comisiei Europene elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Iata recomandarile CE , PETRU :

Legile Justitiei

  • Suspendarea imediata a implementarii Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta pentru Legile Justitiei.
  • Revizuirea Legilor Justitiei cu respectarea totala a recomandarile facute in raportul MCV si cele ale Comisiei de la Venetia si GRECO.

Numirile/destituirile din sistemul judiciar

  • Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si destituire a procurorilor-sefi.
  • Reluarea procedurilor de numire a unui procuror-sef la DNA cu experienta dovedita in anchetarea cazurilor de coruptie si cu un mandat clar ca DNA va continua sa faca investigatii anticoruptie profesioniste, independente si non-partizane.
  • CSM sa numeasca imediat o conducere interimara pentru Inspectia Judiciara si in termen de 3 luni sa organizeze o competitie pentru managementul institutiei.
  • Respectarea opiniilor negative ale CSM privind numirea si revocarea procurorilor pe posturi de management.

Codurile Penale

  • Oprirea intrarii in vigoare a modificarilor aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala.
  • Reluearea revizuirii Codurilor Penale tinand cont de recomandarile facute de Comisia Europeana si Comisia de la Venetia.

Leave A Comment

%d bloggers like this: