Muzeul National de Istorie a Transilvaniei aniverseaza Centenarul cu o expozitie inedita, care aduce trecutul in centrul Clujului

November 8, 2018
430 Views

O expoziţie de fotografie care acoperă cei 100 de ani de la realizarea Unirii a fost inaugurată în centrul municipiului Cluj-Napoca, ideea specialiştilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei fiind aceea de a crea o călătorie virtuală prin istoria României.
Expoziţia “10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini” a fost realizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) şi marchează una dintre contribuţiile instituţiei la celebrarea centenarului Marii Uniri şi apropierea faţă de clujeni, expoziţia fiind amplasată în centrul istoric al oraşului, între Monumentul Memorandiştilor şi statuia Lupei Capitolina, pe bulevardul Eroilor.
Potrivit organizatorilor, 10 X 10 înseamnă 100 de momente şi un secol de istorie, transpuse în 100 de imagini: 10 pentru fiecare deceniu trecut de la 1 decembrie 1918.
Evenimentul se doreşte a fi o călătorie virtuală în timp, care să le aducă la cunoştinţă vizitatorilor o suită de evenimente semnificative pentru acest secol dinamic şi tumultuos: momente din viaţa cotidiană, personalităţi care au marcat viaţa urbei, precum şi metamorfoza prin care a trecut oraşul de-a lungul timpului.
“Am dorit ca informaţia care însoţeşte fiecare imagine să obiectiveze mesajul, dar ştim că expoziţia pe care o propunem nu aduce doar simple imagini, ci toată încărcătura simbolică şi emoţională pe care acestea o poartă, mai cu seamă că vorbim despre un trecut recent, o istorie trăită. De aceea nădăjduim că informaţia va fi relevantă pentru preocupările celor care aleg să accepte propunerea noastră şi că fiecare în parte va regăsi un moment evocat, care să-i stârnească interesul”, afirmă directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Felix Marcu.

….

1 Comments

  1. Serban Leoca said: "Ati observat absenta - impardonabila - a figurii lui Lucian Blaga? Nici macar mentionat.".

Leave A Comment

%d bloggers like this: