Să faci afaceri în România e din ce în ce mai greu. Pe ce loc ne-a clasat Banca Mondială

November 4, 2018
501 Views

România a coborât în clasamentul uşurinţei cu care faci afaceri, realizat de Banca Mondială, care ne-a clasat pe locul 52 în acest an, faţă de locul 45 pe care ne situam anul trecut, din cauza birocraţiei cu care se confruntă anteprenorii.
Raportul „Doing Business 2019” arată că scorul României s-a redus cu 0,53 de puncte, la 72,30 puncte, ţara noastră urmând tendinţa din Europa Centrală şi de Est (ECE), în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri.
„România a făcut mai dificilă începerea unei afaceri prin introducerea criteriilor de evaluare a riscului fiscal la depunerea solicitărilor de plătitor de taxă pe valoarea adăugată (TVA), mărind astfel timpul necesar pentru înregistrarea ca plătitor de TVA”, se menţionează în „Doing Business 2019”.
Mai exact, în România îţi ia 35 de zile să înfiinţezi o afacere, aproape o triplare a timpului necesar anul trecut, când îţi trebuiau doar 12 zile să pui la punct afacerea. Acest lucru se întâmplă totuşi în contextul în care numărul de proceduri a rămas acelaşi, de şase, iar costurile sunt neschimbate. Drept urmare, România a coborât pe locul 111 de pe locul 64, în ceea ce priveşte începerea unui business, obţinând un scor de 83,90, anul acesta, mai mic decât cel de 89,67, înregistrat în anul precedent.
De asemenea, în ţara noastră îţi ia circa jumătate de an, respectiv 174 de zile să îţi pui curent, ţinând cont că ai de trecut prin 9 proceduri. Şi aici am scăzut în clasament, de la locul 147 la locul 154. Este aşadar dificil să obţii toate autorizaţiilor pentru instalarea electricităţii.
În schimb, ţara noastră a urcat pe locul 146, de pe 150, în ceea ce priveşte obţinerea tuturor autorizaţiilor de construire.
De asemenea, la indicele de înregistrare a proprietăţii, România a urcat o poziţie, până pe 44, faţă de 45 în anul anterior, datorită obţinerii unui scor de 74,96, comparativ cu 74,70, în anul precedent.

Leave A Comment

%d bloggers like this: