GISELLE de Adolphe Charles Adam, vineri 2 noiembrie 2018, ora 18.30 la Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

November 2, 2018
508 Views

Un spectacol realizat cu sprijinul Fundației Culturale ,,Simona Noja”
Balet în două acte pe un libret de Théophile Gautier și Jules-Henri Saint-Georges, inspirat dintr-o poveste slavă redată de Heinrich Heine în volumul Despre Germania.
Baletul Giselle nu este doar cel mai recunoscut titlu din creația compozitorului francez Adolphe Charles Adam, ci și o lucrare extrem de reprezentativă pentru perioada Romantismului. Tematica dragostei imposibile dintre pământeni și creaturile fantastice stă și la baza legendei slave a ,,ielelor” (mirese tinere care au murit înainte de nuntă) în adaptarea lui Heinrich Heine. Ideea a fost preluată mai apoi de către romancierul, poetul și criticul Théophile Gautier; acesta a imaginat povestea unei fete trădate de iubitul ei, care moare în urma unui atac de inimă și se întoarce sub forma unui spirit, pentru a-l salva de pedeapsa ielelor răzbunătoare, fapt care, în cele din urmă, previne propria-i transformare.
Propunerea unui astfel de scenariu de către Gautier a coincis cu dorința conducerii Operei din Paris de a-i oferi celebrei balerine italiene Carlotta Grisi rolul principal într-o nouă producție coregrafică. După doar câteva luni, libretistul Saint-Georges și Adolphe Adam au realizat unul dintre cele mai fermecătoare balete din istorie.
După premiera lucrării din data de 28 iunie 1841, pe scena Operei din Paris, avându-i ca protagoniști pe Carlotta Grisi și Lucien Petipa (fratele lui Marius Petipa), Giselle a cunoscut de-a lungul timpului montări de referință pe întreg teritoriul european. Vă așteptăm să îl descoperiți în versiunea soliștilor balerini, a orchestrei și ansamblului de balet al Operei Naționale Române Clujene!
Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 20.30

Foto : www.operacluj.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: