RETROSPECTIVĂ CORIOLAN MUNTEANU – ALIN MUNTEANU la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

October 23, 2018
490 Views

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită MIERCURI, 24 OCTOMBRIE 2018, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției RETROSPECTIVĂ CORIOLAN MUNTEANU – ALIN MUNTEANU.

Coriolan Munteanu (1905-1991), născut în Lunca Arieșului, a studiat pictura la Școala de Arte Frumoase din Cluj și la Academia de Arte Frumoase din Iași, sub îndrumarea maeștrilor Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza. S-a afirmat în calitate de pictor de șevalet, organizând numeroase expoziții personale în diferite orașe ale țării, începând cu la cea de la Cluj, din martie 1936. A participat la saloanele naționale de la București, dar și la marea expoziție de sinteză a artei transilvănene interbelice, deschisă la Cluj, în septembrie 1939. Remarcabile sunt lucrările consacrate spațiilor natale: Case la Sălciua, 1938; Peisaj din Câmpeni, 1938; Case la poalele muntelui, 1940; Peisaj din Țara Moților, 1941).
În 1942, Coriolan Munteanu a fost trimis pe front, împreună cu alți artiști cu notorietate, pentru a reflecta artistic campania din Răsărit. Lucrările realizate acolo au fost prezentate într-o expoziție personală deschisă la Sibiu, în decembrie 1943.
Coriolan Munteanu a fost un neobosit pictor de biserici (Vidolm, Alparia, Aștileu, Săldăbaj, Cluj – Biserica ortodoxă din deal, Câmpia Turzii, Florești, Sălciua de Sus, Sălciua de Jos, Baia de Arieș, Ibănești, Bârsăul de Sus, Someșul Ileac, Chichișa, Someș-Guruslău, Poarta Sălajului, Rodna Veche, Căpâlna, Brusturi, Mănăstireni, Rona de Jos, Sălișca, etc.), practicând pictura murală „cu o pasiune fără egal” (Mircea Țoca).
A fost profesor la Școala normală din Oradea, la liceul comercial și seminarul pedagogic universitar din Sibiu, la Liceul de artă și la Institutul Pedagogic din Cluj, pregătind multe generații de artiști pentru care a fost un adevărat model.
Alin Munteanu (1941-1966), fiul său, a fost un artist extrem de talentat, a cărui viață a fost curmată mult prea de timpuriu.
Două dintre lucrările prezentate în expoziția retrospectivă realizată sub îngrijirea colecționarului Alin Samochiș, nepotul lui Coriolan Munteanu, provin din colecțiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Cea mai mare parte a acestora provine însă din colecții private, fiind prezentate pentru prima dată publicului larg.

Expoziția va fi deschisă în perioada 24 octombrie – 18 noiembrie 2018 la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
Program de vizitare: de miercurea până duminica, între orele 10-18.

Leave A Comment

%d bloggers like this: