Baza Aeriana din Campia Turzii va primi inca 5 avioane F-16 . Americanii vor aduce si drone

October 22, 2018
461 Views

Guvernul a aprobat în ultima parte a lunii trecute o investiție în valoare totală de 1,672 miliarde de lei, cu tot cu TVA, în extinderea și dezvoltarea bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii pe o suprafață totală de circa 370 de hectare, în perspectiva achiziției de către statul român a 5 noi avioane americane multirol F-16 de la Portugalia, pe lângă cele 12 aflate deja în dotarea forțelor aeriene române și găzduite la baza de la Câmpia Turzii.

Investiția, eșalonată pe 5 ani, necesită exproprierea a peste 370 de hectare de terenuri private din extravilanul comunei Luna, județul Cluj, situată lângă bază, terenuri aflate în posesia a 1.326 de proprietari, cărora statul le va plăti despăgubiri totale de circa 1,18 milioane lei. “Perspectiva dotării forțelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum și diversificarea gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională ce urmează a se executa pe și de pe această locație presupune regândirea și redimensionarea facilităților existente în prezent în zona aerodromului Câmpia Turzii și aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător. Dată fiind importanța militară a forțelor aeriene, derivată din caracterul flexibil și rapid al acțiunii lor, pe areale extinse și în orice condiții meteorologice, realizarea unor facilități minimale operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici, se impune realizarea unei escadrile de avioane multirol, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi, în intervenții de apărare sau ofensive”, se arată într-un document guvernamental. Potrivit sursei citate, ținând seama de specificul activităților ce se desfășoară în mod curent pe aerodromul militar Câmpia Turzii, precum și de prognozele pe termen mediu și lung, care se referă la dotarea cu avioane de luptă multirol și diversificarea misiunilor ce urmează a se executa de pe locația Câmpia Turzii (exerciții multinaționale, activități complexe de instruire în comun cu trupele celorlalte categorii de forțe armate) și ca urmare a faptului că cea mai mare parte a facilităților existente în prezent sunt subdimensionate, se consideră că acest proiect este imperios necesar. Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat oficial în iulie că va vinde alte cinci avioane de vânătoare F-16 către România, iar Guvernul de la Lisabona va achiziționa alte aparate din Statele Unite pentru a le înlocui pe acestea.

Anterior, ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, afirmase că încă cinci avioane F-16 vor fi cumpărate de la Portugalia până la finalul anului. România a încheiat, în 2013, un contract cu Portugalia, de 628 milioane euro cu TVA, care viza achiziția a 12 avioane F-16. Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în septembrie 2016, următoarele trei în decembrie 2016, iar ultimele trei în octombrie 2017. “Proiectul de investiție imobiliară va cuprinde: lucrări de construire clădiri, construcții cu instalațiile aferente, amenajări militare cu rol de protecție (baricade, biute), împrejmuiri, drumuri și platforme, devieri rețele existente și proiectare de noi rețele de apă, canalizare, electrice, termice, gaz, refacere și redimensionare de branșamente, după caz, redimensionare post de reglare-măsurare gaze. Investiția va fi structurată în obiective care corespund anumitor zone funcțional-operaționale bine definite: facilități comandă și control, escadrilă avioane multirol, secție pregătire rachete, zona QRA (Quick Reaction Alert), depozit muniții de unitate, platforme operare aeronave, facilități instalare GBAD (Ground based air defence), zona mentenanță aeronave nivel intermediar, zona mentenanță nivel complex dock 5, zonă mentenanță sisteme speciale, parc tehnică militară, rețele utilități, zona simulatorului de zbor, zona Crash and fire station”, se menționează în documentul citat. Un MiG-21 LanceR s-a prăbușit în vară în timpul unui show aviatic la Baza Aeriană Borcea. Pilotul avionului a murit. El avea 36 de ani și era pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești, având 400 de ore de zbor, din care 250 erau cu MiG – 21.

Totodată, un avion IAR 99 – Șoim s-a prăbușit în județul Bacău, cei doi militari aflați la bord reușind să se catapulteze. Fifor a anunțat, după accidentul aviatic de la Baza Aeriană Borcea, că toate avioanele MiG 21 LanceR ale Armatei române se află la sol, iar operațiunile de poliție aeriană în spațiul aerian al României sunt asigurate de patru avioane Typhoon ale Forțelor Aeriene Britanice. Fifor a spus atunci că sunt frecvente intrările în spațiul aerian român ale aeronavelor din Rusia și a anunțat că poliția aeriană operează în aceste cazuri conform unor proceduri standard ale NATO. Forțele aeriene americane (U.S. Air Force) au construit un hangar la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii, ce ar putea fi folosită pentru a găzdui avioane fără pilot MQ-9 Reapers și a sprijini operațiuni de culegere de informații în Europa de Est și zona Mării Negre, a scris în august publicația Defense News, citată de Agerpres. Forțele aeriene ale SUA în Europa au refuzat să comenteze dacă au planuri concrete să înceapă operarea de drone MQ-9 de la Câmpia Turzii în viitorul apropiat, însă noua facilitate ar putea deschide calea pentru prima desfășurare a acestor avioane fără pilot în România. Conform unui document al U.S. Air Forces Europe, care listează proiecte de construcții la Câmpia Turzii, noul hangar va putea găzdui drone de altitudine medie, probabil de tipul MQ-9, singurul sistem aerian MALE fără pilot aflat în dotare, cu respectarea ‘tuturor cerințelor de securitate’ necesare pentru operațiunile fără pilot. Construcția a fost ridicată de o echipă de opt persoane a US Air Force între octombrie 2017 și mai 2018.

Leave A Comment

%d bloggers like this: