Zece oameni relativ comuni, dar cu nume nemuritoare. Cine au fost Friedrich Dobermann sau Madame de Recamier

October 21, 2018
266 Views

Eponimele, cuvinte care au devenit substantive comune după ce au fost substantive proprii, ascund o istorie mai puţin cunoscută a unor oameni sau locuri.
Singura lucrare dedicată problemei cuvintelor derivate de la nume proprii a văzut lumina tiparului în anul 2003, sub semnătura lui Octavian Laiu – Despău, medic farmacolog, pasionat de ludolingvistică.
„Dicţionar de eponime – de la nume proprii la nume comune”, un dicţionar al cuvintelor derivate de la nume proprii (persoane, locuri geografice, personaje literare, mitologice) cuprinde peste 1200 de articole, cu definiţii, etimologii şi istoria cuvintelor.
„Trecerea de la propriu la comun este un fenomen cu o evoluţie mai lungă sau mai scurtă, după caz, în final numele comun pierzându-şi mai mult sau mai puţin legătura cu numele propriu de bază”, explică autorul în capitolul introductive al lucrării citate.
Din bogata colecţie de eponime cuprinsă în dicţionar, vă prezentăm zece exemple, alăturat fiind precizată şi originea cuvintelor devenite comune, personaje care la un moment dat, în istorie şi-au pus amprenta pe termenii folosiţi şi în zilele noastre:
Barem – termenul derivă de la numele lui Bertrand Francois Barreme (1640 – 1703), matematician francez, expert la Curtea de Conturi din Paris şi autorul unor apreciate lucrări (un manual de artimetică elementară, un alt manual în care putea fi găsit echivalentul unităţilor de măsură din principalele oraşe ale lumii, precum şi cursul monedelor din mai multe state europene).
Doberman – de la germanul Friedrich Ludwig Dobermann. Doberman este o rasă de câine de pază, vigilent, agresiv, musculos, cu păr scurt, înschis la culoare. Numele vine de la Friedrich Ludwig Dobermann (1834-1894). Acesta lucre în administraţia comunală din oraşul Apolda din Thuringia, în Germania, având mai multe funcţii: hingher, paznic de noapte al unui adăpost public pentru câini, perceptor de impozite şi alte taxe, etc. Meseria de perceptor, nefiind lipsită de pericole, l-a determinat pe Dobermann să obţină prin anii 1860, folosind mai multe încrucişări, o rasă canină viguroasă şi feroce care să-l apere şi să-l ajute la îndatoririle sale.
Draconic – sever, excesiv, foarte aspru. Termenul provine de la numele legiuitorului Dracon (sec. al XVII-lea î. H.) din Atena antică, care în jurul anului 621 î.H. a introdus primul cod scris al oraşului. Legile acestui cod erau de o asprime rămasă proverbial, pedepsind cu moartea cele mai neînsemnate delicte, cum ar fi lenea, furturi neînsemnate, sau urinatul în public! În 594 î.H. un arhonte atenian pe nume Solon, a anulat aceste pedepse, reţinându-le doar pe acelea legate de omor.
Joben – Cuvântul provine de la numele pălărierului francez Jobin, stabilit în Bucureşti la mijlocul secolului al XIX-lea şi care avea un magazin pe Calea Victoriei.
Macadam – gen de pavaj făcut din mai multe straturi de piatră spartă, îndesată cu compresorul şi impregnată cu un material de legătură. După numele lui John McAdam (1756 – 1836) inginerul scoţian care a inventat acest tip de pavaj. Întors din America, şi văzând starea proastă a drumurilor din Scoţia, McAdam a căutat noi metode pentru îmbunătăţirea acestora. În 1815 a fost însărcinat cu construirea de noi drumuri în jurul oraşului Bristol, iar în 1827 a fost numit inspector general al drumurilor din întreaga Anglie.
Pubelă – După Eugene Rene Poubelle (1831 – 1907), prefect din Paris, care a impus locuitorilor oraşului folosirea unor recipiente de gunoi acoperite, printr-un decret semnat la 7 martie 1884. Curând după aceea, numele prefectului a devenit nume comun şi a fost asociat acestor recipiente.
Recamier – divan prevăzut cu o ladă pentru păstrarea aşternutului şi cu etajere pentru cărţi. A fost denumit după Jeanne-Francoise-Julie-Adelaide Bernard, Madame de Recamier (1777 – 1849), fermecătoarea franţuzoaică ce deţinea un salon celebru la Paris unde se întruneau oameni de litere, precum şi politicieni şi oameni de stat opozanţi ai lui Napoleon Bonaparte. Napoleon a exilat-o din Paris în 1805, dar după înfrângerea acestuia la Waterloo, ea a revenit în capital şi a continuat să-si primească oaspeţii în timpul Restauraţiei la mănăstirea Abbaye-aux-Bois.
Sandvici, sandviş – cuvânt ce provine de la numele diplomatului englez John Montagu al IV-lea, conte de Sandwich (1718 – 1792). Sandwich era un pasionat jucător de cărţi care îşi petrecea zile întregi la masa de joc fără a se opri pentru odihnă sau pentru a lua masa. Pentru a nu fi nevoit să-şi întrerupă preţioasa activitate, valetul său îi aducea la masa de joc felii de carne rece de vită între două felii de pâine.
Zaibăr – soi de viţă-de-vie nealtoită; vin obţinut din strugurii acestui soi. Seibel – denumirea unui grup de soiuri de viţă-de-vie, numit după francezul Albert Seibel (1844 – 1936), creator a numeroase varietăţi hibride de viţă-de-vie.
Ţais – excelent;exact. Cuvântul face referire la instrumnetele optice produse de firma germană Zeiss, renumite prin precizia şi calitatea lor excepţională. Firma a fost întemeiată la Jena, în 1846, de mecanicul şi opticianul german Carl Zeiss (1816-1888).

Leave A Comment

%d bloggers like this: