Teatrul de păpuși ,,Puck”, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, invită publicul de toate vârstele să ia parte sâmbătă, 20 octombrie 2018, de la ora 11.00, la spectacolul ,,Paprikajancsi kalandjai”, după povești populare maghiare dramatizate de către Demeter Ferencz, în regia lui Vadas László
Personajul principal, Paprikajancsi, este vestit pentru curajul, îndemânarea și istețimea lui. Cu aceste calități, el reușește să îl învingă chiar și pe Diavol. E un erou foarte popular, asemenea lui Vitez Laszlo. În acest spectacol are de-a face cu o provocare nemaiauzită: să comunice cu ipostazele complexe ale Femeii din Secuime, un alt personaj al piesei, în limbajul ei aparte.
E un spectacol de bâlci, plin de aventură și umor. Cei doi actori din distribuție – György László și Giriti Réka – interpretează peste zece roluri. Păpușile au fost realizate de György László și Szabó Tünde.
Spectacolul se joacă în limba maghiară. Vârsta minimă recomandată este de trei ani.
Spectacolul este realizat de Asociația „Simeon” din Cluj-Napoca și de Teatrul de Păpuși Puck, cu sprijin financiar din partea Fundației „Bethlen Gábor” din Ungaria.
În locul spectacolului „Punguța cu doi bani”, programat pentru duminică, 21 octombrie, se va juca în aceeași zi, de la 11.00 și 12.30 spectacolul interactiv „Scufița Roșie și lupul cel flămând”, după Ion Creangă, în regia și interpretarea lui Ion Iurcu.
Spectacolul „Scufiţa Roşie şi lupul cel flămând” este un spectacol-atelier interactiv, cu momente pline de creativitate şi suspans și a avut premiera în urmă cu aproape un an.
Este o versiune nouă, cu surprize, a poveștii clasice. Eroina cu boneţică roşie este însoţită în aventurile sale de către păpuşarul-povestitor. Nelipsiţi sunt lupul, vânătorul şi bunica, personaje emblematice în povestea Fraţilor Grimm. Ion Iurcu propune o adaptare haioasă, dinamică, plină de momente muzicale şi interactive prin intermediul cărora graniţa dintre actor şi spectatori se diminuează treptat.
„Povestea în sine este un pretext. Pentru că e o poveste foarte cunoscută, accentul se pune pe interacţiunea cu micii spectatori, în scopul de a le stimula imaginaţia, creativitatea şi pofta de joacă. Concepţia este cea de spectacol-atelier interactiv, cu un actor care dă viaţă tuturor personajelor. Naraţiunea urmează firul poveştii, chiar dacă, pe alocuri, dialogurile sunt înlocuite cu muzică, iar finalul este puţin modificat.”, declară actorul şi regizorul Ion Iurcu.
Spectacolul are loc în limba română, durează aproximativ 45 de minute şi este recomandat copiilor cu vârste între 3 şi 8 ani.