Peste 60 de lideri sunt asteptati la Paris pentru a marca o suta de ani de la sfarsitul Primului Razboi Mondial

October 19, 2018
292 Views

Peste 60 de şefi de stat şi de guvern, inclusiv Donald Trump şi Vladimir Putin, vor asista pe 11 noiembrie la Paris la marcarea împlinirii a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial, la o zi după o ceremonie cu o înaltă încărcătură simbolică, în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Angela Merkel, în poiana unde a fost semnat armistiţiul, relatează joi AFP.

Preşedintele Macron va efectua mai înainte ”un itinerariu memorial”, în perioada 4-9 noiembrie, prin locurile de conflict din Franţa, a anunţat joi Palatul Elysee.

Aceste comemorări reprezintă ”ocazia de a reaminti că Franţa ocupă în continuare un loc deosebit în concertul naţiunilor”, a explicat preşedinţia.

Macron va lua cuvântul pe 11 noiembrie, la ora 9,00 GMT, sub Arcul de Triumf din Paris, în prezenţa a cel puţin 60 de şefi de stat şi de guvern, inclusiv preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin.

Toţi aceşti lideri vor fi invitaţi apoi la un Forum al Păcii, care va fi deschis în mod simbolic de către cancelarul Angela Merkel, forum ce are drept scop să devină o reuniune anuală la Paris pentru a promova ”un multilateralism refondat, reformat”.

Pe 10 noiembrie, preşedintele francez şi cancelarul german vor merge în poiana unde s-a semnat armistiţiul, în apropiere de Compiegne (Oise, nord), o premieră la acest nivel de reprezentare între foştii beligeranţi.

Armistiţiul, semnat pe 11 noiembrie 1918 între forţele aliate şi Germania într-un vagon în pădurea Compiegne din Rethondes, a pus capăt Primului Război Mondial.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier va asista de asemenea pe 4 noiembrie la Strasbourg, în estul Franţei, la un mare concert al prieteniei franco-germane, în cadrul comemorărilor privind revenirea Alsaciei la Franţa în 1918. AGERPRES

Leave A Comment

%d bloggers like this: