Expoziţia Mineralia, Salonul de toamnă 2018, 19-21 octombrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

October 19, 2018
467 Views

CRISTALE, PODOABE ŞI BIJUTERII DIN PIETRE NATURALE MINERALE DIN ROMANIA
Numeroase regiuni din Transilvania – Baia Mare, Brad, Abrud, Banatul Montan – s-au dezvoltat de-a lungul secolelor datorită bogățiilor naturale din adâncul Pământului. Oamenii s-au așezat în aceste locuri și au întemeiat comunități care se ocupau cu exploatarea minereurilor de cupru, plumb, aur, argint sau fier. Pe lângă produsele valoroase economic, exploatările miniere individuale, comunale sau de nivel industrial au scos la suprafață eșantioane de cristale naturale deosebit de spectaculoase. Atrași de frumusețea, raritatea, perfecțiunea sau culorile lor, oamenii au început să adune aceste minunății ale naturii ca obiecte de colecție sau decorative. Acestea sunt așa-numitele “Flori de Mină”:
RODOCROZITUL, care apare sub forma unor petale de culoare roz intens;
STIBINA, simbolul mineralogiei estetice din România, care formează smocuri spectaculoase de ace subțiri, lucioase, de culoare neagră;
CALCITUL, care ne oferă cea mai mare varietate de culori (alb lucios, roz, negru), forme și aspecte (zaharoid);
CUARŢUL sticlos, transparent, cu cristale columnare perfecte, des întâlnit în vasta lume minerală;
AMETISTUL de România, de culoare mov pal, mult mai rar întâlnit.
Acestora li se adaugă SFALERITUL negru intens, GALENA, PIRITA aurie. CALCOPIRITA, GIPSUL, GRANATUL și renumitul AUR NATIV.
Pietrele fine care sunt găsite la suprafață, folosite pentru podoabe, au început să fie căutate mai ales în timpurile moderne. Nu s-au format în depozite de dimensiuni mari, motiv pentru care găsirea, extragerea, prelucrarea și montarea lor necesită o muncă considerabilă.
Remarcabile pentru frumusețea lor sunt:
AGATELE din zona Bradului sau Valea Mureșului de culoare roșie, verde, albastră;
RODOCROZITUL masiv din Cavnic, Maramureș;
LIZARDITUL verde deschis din Tismana, în Subcarpați
ARAGONITUL din Corund, Carpații Orientali;
CALCEDONIA albastră din satul Trestia, Maramureș;
LEMNUL SILICIFIAT din Munții Apuseni.
Cristale deosebite de cuarț dublu terminat transparent, denumit și “DIAMANT DE MARAMUREŞ”, apar în zona Sighetu Marmației. Iar singura ocurență importantă de CHIHLIMBAR din România este cea din comuna Colți, județul Buzău, o varietate compactă, semitransparentă, cu nuanțe roșiatice tipice.
Vă invităm să vizitați expoziția MINERALIA, Salonul de toamnă, în perioada 19-21 octombrie la MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI, sala Reduta.

Leave A Comment

%d bloggers like this: