Timp de 1 lună clujenii au parte de o expoziție inedită: „Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor 30”

October 12, 2018
442 Views

Istoricul român Marius Turda, profesor la Oxford Brookes în parteneriat cu instituţii de cultură din ţară şi străinătate au organizat sâmbătă, 6 octombrie, la Biblioteca Central Universitară „Lucian Blaga” Cluj (BCU) o expoziţie inedită despre cercetările antropologice făcute în perioada interbelică în România. Evenimentul se numeşte „Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor 30” şi va fi deschis publicului timp de 1 lună.
Această expoziție prezintă pentru prima dată publicului larg aspecte legate de cercetarea antropologică din România din anii ’30 şi se estimează un număr de 4000 de vizitatori în cadrul acesteia, pe parcursul întregii luni.

“Expoziția își propune să familiarizeze publicul și mai ales tinerele generații cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii este foarte utilă unei înțelegeri aprofundate a periodei interbelice în general și a dezbaterilor despre identitatea națională și specificul etnic în particular” a declarat Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University si curatorul Expoziția

Pe lângă cercetările făcute de antropologii români în această perioadă, respectiv de către Gh. Popoviciu, Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include și un material cules de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție aceste documente, ele fiind prezentate acum pentru prima dată publicului din România.
Studiul vienez în satul Marienfield va fi acompaniat de cercetările legate de problemele biologice ale sașilor ardelenei din aceeași perioadă, mai ales cele întreprinse de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner și Wilhelm Schunn și de cele legate de cercetarea făcută de antropologul maghiar Lajos Bartucz în zona Aradului înperioda premergătoare primului război mondial.
Pe lângă aspectul științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunităților etnice din România, expoziția își propune să familiarizeze publicul larg și tinerele generații cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii va fi utilă unei mai bune înțelegeri a perioadei interbelice.

Expoziția reprezintă colaborarea dintre următoarele instituții: Muzeul Municipiului București, Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” din Cluj, Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK.

Leave A Comment

%d bloggers like this: