România a atras 1,75 miliarde euro prin euroobligaţiuni cu maturităţi de 10 ani şi 20 ani

October 8, 2018
380 Views

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, sâmbătă, că România a atras 1,75 miliarde euro de pe pieţele externe, printr-o emisiune de euroobligaţiuni, în două serii, cu maturităţi de 10 ani şi 20 ani. Suma atrasă de România din extern, în acest an, se ridică la 4,75 miliarde euro.
Ministerul Finanţelor Publice a atras, în 4 octombrie a.c., de pe pieţele financiare internaţionale 1,75 miliarde euro printr-o emisiune de euroobligaţiuni în două serii, se scrie într-un comunicat de presă transmis sâmbătă. O tranşă a fost de 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani pe termen lung şi cu o dobândă 2,875%, iar a doua a fost de 600 de milioane de euro cu maturitatea de 20 ani lung şi cu o dobândă de 4,125%. Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste 1,6 ori.
„Emisiunea reflectă foarte clar percepţia pozitivă a mediilor investiţionale şi a pieţelor financiare referitor la perspectiva evoluţiei României pe termen mediu şi lung. Cererea puternică, precum şi calitatea investitorilor, confirmă punctele forte ale României: fundamentele macroeconomice solide, coerenţa disciplinei fiscale şi stabilitatea economico-financiară. Vreau să subliniez faptul că emisiunea nu are ca scop finanţarea unor nevoi curente, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, ci de a consolida rezerva în valută a Trezoreriei Statului şi de a minimiza costurile împrumuturilor pe termen lung”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, în documentul de presă citat.
Cele două serii au fost realizate la marje competitive, peste cotaţiile de referinţă mid-swap. Pe parcursul zilei, MFP a redus gradual marja de risc de credit şi a stabilit randamentele finale.
„Astfel, pentru maturitatea de 10 ani s-a obţinut un randament de 3,029%, iar pentru emisiunea de 20 ani s-a obţinut un randament de 4,234%, în condiţiile în care cotaţiile din piaţa secundară a obligaţiunilor de referinţă pentru aceste maturităţi au înregistrat o evoluţie crescătoare”, se precizează în documentul de presă al Finanţelor.
Strategia de execuţie a emisiunii a permis reducerea succesivă a costurilor pentru ambele serii, pe fondul unei suprasubscrieri semnificative şi a calităţii investitorilor care au plasat ordinele, adaugă reprezentanţii MFP.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: