Fructul de toamnă cu 100 de proprietăţi benefice pentru sănătate

October 7, 2018
823 Views

Gutuia- fructul specific lunii octombrie. Pe lângă bogăţia de arome, gutuia are numeroase proprietăţi benefice pentru sănătate. Indiferent cum le exploatăm – crude, coapte, uscate, fierte – gutuile îşi păstrează proprietăţile şi acţionează pozitiv asupra organismului. Gutuia reprezintă un bun tratament natural pentru tuse, răguşeală, bronşită şi este bogată în vitamine. Iată şi alte proprietăţi ale gutuii.
O singură gutuie conţine vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Apa, zaharurile, taninul, pectinele, protidele şi acizii organici se regăsesc într-un fruct.
Medicii au atribuit gutuilor 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă ( pentru tratamentul rănilor şi bolilor de piele., analgezică (calmează durerea), emolientă,(înmoaie ţesuturile înăsprite, congestionate sau inflamate), tonică şi expectorantă.
În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea. Mai mult, rezultatele unor studii recente din Japonia au arătat că gutuile conţin substanţe antivirale, cu rol benefic în hepatită. Cel mai bun tratament este sucul de gutui, din care se recomandă aproximativ un litru pe zi, timp de o lună — o lună şi jumătate. Pe lângă suc, piureul de gutui este un alt bun protector hepatic.
Gutuile reprezintă un tratament natural potrivit şi pentru afecţiunile specifice sezonului rece. Datorită efectului emolient, dat de mucilagii, remediile cu gutui sunt recomandate în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei. Consumate în stare proaspătă, gutuile ameliorează infecţiile respiratorii sau astmul, iar sub formă de decoct, gutuile se folosesc în stări de greaţă sau dureri articulare. Ceaiul preparat din sâmburi de gutui, zdrobiţi şi fierţi, este un remediu excelent împotriva răguşelii sau a bronşitei, iar gargara cu acest ceai vindecă amigdalita sau faringita. Un bun calmant pentru tuse este şi infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ.

Mai multe detalii despre beneficiile gutuilor pe CSID

Leave A Comment

%d bloggers like this: