Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, o altă lege din Pachetul Legilor Justiţiei, modificată de coaliţia de guvernare

October 5, 2018
637 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea celei de-al doilea act normativ din pachetul Legilor Justiţiei, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.
“Încă de la demararea, în urmă cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justiţiei, Preşedintele Klaus Iohannis a uzat, în mod repetat, de prerogativele sale constituţionale de a solicita Parlamentului României reexaminarea acestora şi de a sesiza Curtea Constituţională a României”, arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.
De asemenea, Klaus Iohannis reaminteşte că forurile europene s-au exprimat în privinţa modificărilor aduse Legilor justiţiei în care au precizat că aceste schimbări au un impact negativ asupra sistemului judiciar din ţara noastră
“În plus, atât Preşedintele României, cât şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-au adresat Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, Comisia de la Veneţia. Opinia preliminară emisă de acest organism european, care se va regăsi în documentul final din luna octombrie, precizează că modificările legislative au un impact negativ asupra sistemului judiciar din România şi asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor”, completează sursa citată.
“Modificările aduse cadrului legal existent în domeniul justiţiei reprezintă un regres pentru democraţia din România. Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, este pus sub semnul întrebării angajamentul României privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept şi separaţia puterilor în stat, pericol semnalat de către Comisia Europeană şi GRECO”, conform comunicatului.

Leave A Comment

%d bloggers like this: