5 octombrie, Ziua Mondială a Profesorilor. La mulți ani, dascălilor din întreaga lume!

October 5, 2018
1,194 Views

Cu ocazia Zilei Profesorilor din acest an, UNESCO reamintește comunității globale că “Dreptul la educație dă dreptul la un profesor calificat”. Această temă a fost aleasă pentru a marca aniversarea a 70 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948), unde educația este recunoscută ca un drept fundamental. Un drept care nu poate fi îndeplinit fără profesori calificați.

Ziua Profesorilor subliniază importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare.

Ziua Mondială a Profesorilor sau Ziua Educației se desfășoară sub tema “Dreptul la educație este dreptul la un profesor calificat”.

Cadrele didactice bine pregătite sunt cheia dezvoltării globale durabile, iar pregătirea lor și condițiile de muncă se numără printre prioritățile UNESCO.
În întreaga lume există un deficit de cadre didactice bine pregătite. Potrivit Institutului de Statistică al UNESCO (UIS), se așteaptă ca cererea de cadre didactice să crească la 25,8 milioane.

În România, într-un ordin de ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării, a fost prevăzut că miercuri, 5 octombrie, cursurile conform programului obişnuit vor fi suspendate.

Conform structurii anului şcolar, „unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de 5 octombrie (Ziua Internaţională a Educaţiei), 5 iunie (Ziua Învăţătorului) şi 1 iunie (Ziua Copilului)”.

Leave A Comment

%d bloggers like this: