Alegerile europene de anul viitor se anunta mai importante ca oricand

October 1, 2018
526 Views

Alegerile europene din mai 2019 vor fi, probabil, pentru prima dată, un moment în care cetăţenii europeni vor putea decide şi asupra viitorului proiectului european, a declarat Jaume Duch Guillot, purtător de cuvânt al Parlamentului European (PE) şi director general de comunicare, în cadrul unui seminar organizat de instituţie la Strasbourg şi la care principalele idei exprimate au fost consemnate de Agerpres.

Între alegerile din 2019 şi cele din 2014, vor exista multe diferenţe, crede Jaume Duch. “Dacă iei 2014, după cinci ani de criză economică şi monetară, şi îl compari cu 2019, aş spune că este foarte diferit. În 2014 nimeni nu vorbea despre Donald Trump, despre Brexit sau Vladimir Putin, ori dacă vorbeau despre el era într-un context diferit. La fel cu situaţia din Turcia sau cu terorismul. De asemenea, nimeni nu menţiona atunci cuvintele ‘fake news’. Sunt multe elemente pe care le considerăm astăzi normale care nu existau sau care nu ocupau niciun spaţiu în urmă cu patru ani şi jumătate”, a explicat purtătorul de cuvânt al PE.

Practic, fiecare scrutin european este diferit în funcţie de context, afirmă el. În 2009, alegerile erau importante în primul rând pentru că reprezentau o cale de a alege membrii PE şi, prin ei, de a influenţa procesul decizional. “Voi vota pentru partidul meu şi voi încerca să-l ajut să obţină majoritatea sau să fie influent în Parlament pentru că astfel legile adoptate vor fi mai aproape de ceea ce vreau”, a descris el motivaţia probabilă a alegătorilor europeni.

În 2014, alegerile au fost importante pentru că, în premieră, au fost legate de cele pentru alegerea preşedintelui Comisiei Europene, procesul aşa-numit “Spitzenkandidaten”.

“De obicei genul acesta de lucruri dacă se întâmplă o dată, se întâmplă şi a doua oară. Aşa că de data asta, chiar dacă auzim voci care spun că nu a fost o experienţă foarte bună, că nu a fost ceva suficient de democratic, va fi foarte dificil să ne întoarcem înapoi la rolul pe care Parlamentul îl avea în urmă cu 5 ani”, a spus Jaume Duch.

Plus că, în opinia lui, există deja o diferenţă faţă de modul în care se prezenta situaţia în 2014, când a fost utilizat pentru prima dată acest mod de alegere a preşedintelui Comisiei, blamat de mulţi la momentul respectiv.

“Modul în care politicienii se plasează înainte de alegeri este diferit. Este destul de clar acum că aceste alegeri nu vor fi doar despre a alege oameni, ci şi despre a face nişte alegeri. Aceste alegeri vor fi, probabil, pentru prima dată, un moment în care cetăţenii vor putea decide şi asupra viitorului acestui proiect. Respectiv, dacă vor ca UE să continue, cu mai multă integrare, sau dacă, pentru prima dată, vor exista mai mulţi cetăţeni în spatele membrilor care decid că lucrurile trebuie făcute diferit. Şi când vezi cum politicienii din statele membre încep să ia poziţie asupra alegerilor europene, asta se întâmplă pentru prima dată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al legislativului comunitar.

O miză mai mare, un scrutin mai popular

El a remarcat că în urmă cu cinci ani era imposibil să vezi prim-miniştri sau politicieni importanţi la nivel naţional vorbind despre alegerile europene cu nouă până la şase luni înainte de scrutin.

“Intrau, poate, în campanie cu două săptămâni înainte de alegeri, încercând să recupereze timpul pierdut pentru partidele lor, dar asta era tot. De data asta este diferit, am putut vedea cum, chiar cu un an înainte, preşedintele Franţei, ministrul de interne italian, prim-ministrul Ungariei iau poziţie nu numai la nivel naţional, ci şi european, şi fac referire la alegerile europene ca la un teren de luptă. Acest scrutin reprezintă locul şi momentul în care va fi tranşată discuţia despre modul în care UE trebuie construită sau, într-un anume fel, distrusă”, a subliniat el.

În acelaşi timp, alegerile din mai 2019 par să fie diferite prin prisma faptului că legătura dintre politicile naţionale şi cele europene este mai puternică şi pentru că a devenit clar că nivelul de angajament al politicienilor mai relevanţi şi care au acces mai uşor la media este mai important decât în urmă cu cinci ani.

“Sunt veşti bune, pentru că înseamnă că aceste alegeri vor fi mai populare în rândul cetăţenilor. Poate pentru prima dată mulţi vor înţelege că a face diferenţa între alegerile naţionale şi cele europene este tot mai dificil. Dacă îţi alegi reprezentanţii la nivel naţional, trebuie să-i alegi şi pe cei de la nivel european, pentru că ambii lucrează la aceleaşi lucruri. Dacă eşti interesat de imigraţie, de schimbare climatică, de slujbe şi creştere (economică – n.r.), de politici energetice nu poţi pur şi simplu spune că problema asta este naţională, iar asta este europeană. Toate aceste chestiuni au acum două părţi, una naţională şi una europeană, nu poţi repara una fără a o repara pe cealaltă şi viceversa. De aceea credem că aceste alegeri vor fi mai importante ca oricând”, a declarat Duch.

Nu în ultimul rând, procesul “Spitzenkandidaten” s-a consacrat deja şi şefii de stat şi de guvern par să fi ajuns la concluzia că oferă suficientă marjă de negociere, deşi în urmă cu cinci ani era “foarte dificil să găseşti un singur prim-ministru favorabil ‘Spitzenkandidaten’ “.

“Cinci ani mai târziu situaţia este că am văzut ce s-a întâmplat după alegeri, am văzut că candidatul unuia dintre grupurile politice din PE a devenit preşedinte al Comisiei şi numai doi prim-miniştri s-au abţinut. Unii au fost poate mai fericiţi, alţii mai puţin, dar la fel ar fi şi dacă s-ar folosi altă metodă. Adică dacă se decide cine va fi următorul preşedinte al Comisiei la patru noaptea, pe unul din coridoarele clădirii Consiliului, probabil asta înseamnă că trei sau patru prim-miniştri ajung la un acord şi toţi ceilalţi pur şi simplu acceptă şi asta este tot. Probabil din punctul de vedere al prim-miniştrilor ar fi chiar mai rău”, a opinat purtătorul de cuvânt al PE.

Există însă şi o altă noutate care ar putea interveni la următoarele alegeri europene. “Poate prima dată partidele care sunt împotriva UE vor veni cu un candidat. Dacă asculţi ce spun dl (Matteo) Salvini sau dl (Viktor) Orban te-ai putea aştepta ca, la un moment dat, să fie un candidat din această parte. Adică dacă decid să rămână în UE şi să reformeze Uniunea, una dintre căile de a face asta este să obţină preşedinţia Comisiei, cel puţin teoretic”, a mai spus Jaume Duch.

Un interes sporit pentru dezbateri?

Leave A Comment

%d bloggers like this: