Deputat PNL Sorin Moldovan -Ministrul pleacă, problemele rămân!

September 29, 2018
564 Views

Ministrul pleacă, problemele rămân!

Realitatea tristă a sistemului românesc de învățământ este trăită în fiecare zi de mii de părinți și copii.

Au fost 239 de zile în care soarta învățământului românesc s-a aflat în mâinile domnului Valentin Popa. În acest interval putem trece la “realizări”: manuale tehnoredactate greșit, școli închise sau comasate, un număr foarte mare de unități de învățământ fără aviz sanitar sau autorizație de securitate la incendiu, bulversarea sistemului universitar.
A avea manuale în prima zi de școală este un lucru firesc într-o țară cu 100 de ani de existență și aproape 30 de ani de când s-a eliberat de sub comunism. Dar, când acestea sunt pline de greșeli, nu știu ce este mai grav, să ai manuale greșite sau să nu ai manuale deloc?
Fenomenul bullying care este din ce în ce mai prezent în școlile din țara noastră, și pentru care Ministerul Educației Naționale nu a prezentat un plan sau o strategie pentru a diminua prezența acestui comportament în școli, dar și în preajma lor, este încă un motiv pentru care demisia domnului Popa este binevenită.
Nu doar copiii se simt în nesiguranță. Nici părinții nu se simt foarte confortabil știind că sunt șanse mari ca școala unde învață copilul lor să nu aibă aviz sanitar sau autorizație de securitate la incendiu. 4000 de unități de învățământ nu dețin avize sanitare și 3892 nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Este adevărat că situația a fost preluată de domnia sa dar, în mandatul dânsului, lucrurile nu s-au schimbat, iar acest lucru este încă un motiv pentru care demisia domnului Popa era necesară.
Sintagma “mediul rural” trebuia să îi provoace insomnii, domnului ministru, întrucât, aici, învățământul este pe marginea prăpastiei. Un copil din patru renunță la școală în acest mediu. Deficitul de profesori la sate continuă să fie o mare problemă, în ciuda promisiunilor legate de obţinerea unor bonusuri la salariul de bază. Deficitul de profesori se traduce ca fiind între 250 și 500 de posturi vacante în școlile din mediul rural, această situație regăsindu-se în majoritatea județelor. Iar ca cercul vicios să fie închis, deficitul de profesori duce la comasarea claselor sau, și mai rău, la închiderea unor unități de învățământ. Astfel, ne este dat să vedem cum, într-o clasă, rândul de la geam este pentru clasa I, iar rândul de la perete este pentru cei care învață în clasa a II-a.
Soluția pentru toate problemele de mai sus o regăsim în Legea nr.1/2011, Legea Educației Naționale, la articolul 8, care stipulează faptul că: ”Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.” Trebuie doar să se respecte legea!
Asumarea și responsabilitatea nu fac parte din caracteristicile niciunui ministru al educației numit de PSD-ALDE, tocmai din acest motiv îl suspectez pe ministrul Valentin Popa că prin această demisie fuge de moțiunea simplă pe care PNL a anunțat că o depune săptămâna viitoare și care avea șanse considerabile să fie adoptată.
Sper însă ca viitorul ministru să respecte articolul 8 din Legea 1/2011 altfel sistemul educațional din România nu are cum să progreseze.
Sorin Dan Moldovan
                                                                                                                                     Deputat PNL de Cluj
                                                                                                  Membru al Comisiei de Învățământ, Știință, Tineret și Sport

Leave A Comment

%d bloggers like this: