CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificarea Legii care sancţionează faptele de corupţie

September 26, 2018
276 Views

CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea care sancţionează faptele de corupţie, articolul care face refererire la infracţiunea asimilată corupţiei, în sensul condiţionării săvârşirii acesteia de obţinerea pentru sine a foloaselor materiale necuvenite fiind neconstituţional.
Decizia Curţii Constituţionale de admitere a obiecţiei de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificării actului normativ, a fost luată în unanimitate, potrivit unui comunicat de presă al CCR remis marţi MEDIAFAX. Astfel, Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia de marţi a judecătorilor Curţii.

“În argumentarea soluţiei adoptate, Curtea a reţinut că o exigenţă a statului de drept o reprezintă combaterea fenomenului corupţiei. De aceea, actul de corupţie trebuie sancţionat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit, astfel încât legiuitorul nu poate condiţiona reţinerea acestuia de obţinerea folosului numai pentru sine. Totodată, legiuitorul nu are competenţa de a limita sfera de cuprindere a infracţiunii analizate în funcţie doar de natură materială a folosului obţinut. Prin urmare, Curtea a constatat că textul criticat, modificând conţinutul normativ al unei infracţiuni asimilate celor de corupţie, reglementate la art.12 din Legea nr.78/2000, în sensul condiţionării săvârşirii acesteia de obţinerea numai pentru sine şi numai de foloase materiale necuvenite, încalcă art.1 alin.(3) din Constituţie privind statul de drept”, se arată în documentul de presă transmis de Curte.

Potrivit sursei citate,”având în vedere obligaţiile internaţionale asumate de România, prin ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi a Convenţiei penale cu privire la corupţie, Curtea a reţinut că modalitatea de incriminare a infracţiunilor de corupţie trebuie să respecte cerinţele expres stabilite prin aceste acte internaţionale. Curtea a constatat că textul criticat nu respectă aceste standarde, încălcând, astfel, şi art.11 alin.(1) din Constituţie, raportat la art.15 lit.b) din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi art.3 din Convenţia penală cu privire la corupţie”.

Leave A Comment

%d bloggers like this: