INACO : Numarul liber profesionistilor il va depasi pe cel al angajatilor, pana in 2015

September 25, 2018
286 Views

Roboţii dotaţi cu inteligenţă artificială vor ajunge ca, în următorii patru ani, să presteze aproape jumătate din munca industrială, reiese din estimările Forumul Economic Mondial (FEM), citate de INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, într-un comunicat de presă, transmis luni AGERPRES.

În acelaşi context, specialiştii INACO sunt de părere că, până în anul 2035, maşinile dotate cu inteligenţă artificială vor munci mai mult decât oamenii, iar numărul liber profesioniştilor îl va depăşi pe cel al angajaţilor.

‘Echipa de specialişti ai think-tank-ului INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate estimează că, până în anul 2025, maşinile dotate cu inteligenţă artificială vor munci mai mult decât oamenii. Numărul liber profesioniştilor îl va depăşi pe cel al angajaţilor până în anii 2035, iar programul şi locul de muncă se vor flexibila semnificativ. În 2017, 16% din forţa de muncă românească era liber profesionistă (peste media UE de 14%), iar 0,4% dintre angajaţi lucrau de acasă (mult sub media UE de 5%), arată ultimele date statistice oficiale. Prognoza pentru Europa de Est evidenţiază că 86% dintre companii vor angaja personal nou care să aibă abilităţile relevante pentru noile tehnologii, 85% dintre companii îşi vor automatiza activitatea, 72% dintre companii ar fi dispuse să îşi recalifice personalul, iar 53% ar reduce personalul care nu are abilităţile cerute’, susţine Andreea Paul, preşedintele INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, şi coordonatorul Ghidului Meseriilor Viitorului.

Potrivit datelor FEM, în industriile mari, maşinăriile ocupă, în prezent, aproape 30% din timpul orelor de muncă, iar oamenii restul de 70%, în medie. Pentru următorii patru ani (2019 – 2022), estimările arată că roboţii dotaţi cu inteligenţă artificială vor presta circa 42% din munca industrială, dar procentele pot diferi de la o industrie la alta. Astfel, în procesarea datelor rolul roboţilor va creşte de la 46%, în 2018, la 62% în 2022, în timp ce în luarea deciziilor saltul este de la 18% la 27%, în intervalul de referinţă.

Leave A Comment

%d bloggers like this: