Daniel Buda -Breasla apicultorilor, pe cale de dispariție!

September 24, 2018
383 Views

“În România, a fost înființat primul liceu apicol din Europa în 1971, la iniţiativa profesorului Veceslav Harnaj, fondatorul apiculturii moderne româneşti. Asociaţia Crescătorilor de Albine din România a semnalat faptul că la momentul actual acest liceu nu mai deţine nici măcar o clasă de apicultură. Astfel, după 1990 liceul a fost transformat în Colegiu Agricol. La nivel național, nu mai există niciun liceu de apicultură, iar cei care vor să învețe această meserie, optează pentru cursurile de profil.

România se poziționează pe locul al patrulea în ceea ce privește producția de miere din Europa, apicultorii români fiind recunoscuți pentru mierea de calitate produsă. Cu toate acestea, problemele din apicultură nu sunt puține, iar pe lângă pericolul diminuării numărului de apicultori, una dintre cele mai stringente este lipsa piețelor de desfacere pentru miere. Supermarketurile cer reduceri enorme care ajung uneori chiar la 45-50% din valoarea de vânzare, iar cu astfel de discounturi este foarte clar că un apicultor nu va reuşi să îşi vândă mierea în supermarket pentru că va ajunge la faliment. De cele mai multe ori, mierea care se găseşte pe rafturile magazinelor din România este miere amestecată cu miere din China, iar pe etichetă scrie miere românească, chiar dacă procentul de miere românească poate să fie şi de doar 10-20%. Prin aceste practici comerciale neloiale, este foarte clar că apicultorii adevăraţi, apicultori care au miere pură nu vor reuşi să îşi defacă marfa.

Sectorul apicol face parte integrantă din agricultura europeană, fiind sursa principală sau una dintre sursele adiționale de venit pentru peste 620000 de cetățeni ai Uniunii Europene. În vederea dezvoltării sectorului apicol și creșterii calitative a produselor, dar și creșterii numărului de apicultori, se impune susținerea formelor de studii din acest domeniu și sprijinirii apicultorilor în desfacerea produselor. În acest sens, am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am solicitat să îmi comunice recomandările pentru autoritățile române în vederea sprijinirii programelor școlare de apicultură, dar și în ceea ce privește identificarea a noi piețe de desfacere. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi.” arata europarlamentarul  Daniel BUDA

Leave A Comment

%d bloggers like this: