Echinocţiul de toamnă 2018: pe 23 septembrie noaptea devine tot mai lungă. Cum ne influenţează aceste schimbări

September 23, 2018
674 Views

În ultima decadă a lunii septembrie păşim în toamna astronomică. 23 septembrie este momentul echinocţiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Odată cu mişcarea anuală a Soarelui se pot defini patru momente importante: echinocţiile şi solstiţiile.
Primul echinocţiu este cel de primăvară, urmat de cel de toamnă. Solstiţiile sunt şi ele tot două, primul are loc la trecerea în anotimpul vara şi cel de-al doilea, la trecerea în anotimpul iarna. Echinocţiul de toamnă reprezintă momentul în care Soarele în mişcarea sa aparentă anuală trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.
În aceasta zi, spun astronomii, în emisfera australă începe primăvara. Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare. În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele se iveşte deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară. Echinocţiul are loc de două ori pe an, primăvara şi toamna. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu anul tropic.

23 septembrie, ora 04.54
În acest an, echinocţiul de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 04.54. Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor, conform astro-urseanu.ro.

În emisfera nordică începe primăvara
….

Leave A Comment

%d bloggers like this: