Presedintele Academiei : Fara intelectuali si fara elite, o natiune nu poate exista

September 22, 2018
237 Views

O naţiune nu poate exista fără intelectuali şi fără elite, a afirmat, vineri, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, în deschiderea celei de-a XVII-a ediţii a Seminarului internaţional “Penser l’Europe”, având ca temă “România – Europa, 1918 – 2018”.
“Se spune că intelectualii au făcut unirea. E foarte adevărat. Fără intelectuali şi fără elite, o naţiune nu poate exista”, a spus Pop, care, în prelegerea cu tema “Crearea României şi locul său în societatea de astăzi”, a evidenţiat rolul intelectualilor în mobilizarea maselor pentru realizarea dezideratului Marii Uniri de la 1918.
Preşedintele Academiei a reamintit că toate datele de care se dispune în prezent arată că majoritatea românilor din provinciile istorice au dorit unirea.
“Toate datele de care dispunem în prezent arată că majoritatea românilor din acele provincii au dorit unirea cu România şi că au exprimat ferm acest lucru, la nivelul exigenţelor democratice de atunci. Mai mult, comunitatea internaţională a apreciat actul de voinţă naţională a românilor, formulat în anul 1918 şi a recunoscut realităţile decise de români. Atunci când a fost posibil, mai ales în Bucovina, dar şi în Basarabia şi Transilvania, minorităţile au fost întrebate, iar unii membri ai lor au şi susţinut apartenenţa la România”, a accentuat Ioan-Aurel Pop.
Alături de Ioan-Aurel Pop, în prima sesiune a seminarului au conferenţiat prof. Thierry de Montbrial – preşedinte fondator al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, membru al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa şi membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, acad. Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu, monseniorul Ioan Robu.

Leave A Comment

%d bloggers like this: