Presedintele Klaus Iohannis, la Salzburg : Principala prioritate – finalizarea Acordului de retragere a marii Britanii si gasirea de solutii la aspectele divergente

September 21, 2018
374 Views

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri şi joi, la reuniunea informală a Consiliului European, unde unul dintre subiecte l-a constituit Brexit-ul, context în care a arătat că principala prioritate o reprezintă finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană cât mai curând posibil şi găsirea unor soluţii privind aspectele divergente, în special cu privire la Irlanda.
La reuniunea informală a Consiliului European a avut loc un schimb de opinii privind stadiul negocierilor în contextul Brexit şi modalitatea de organizare a fazei finale a acestora, în condiţiile în care se apropie termenul până la care este necesară negocierea unui acord.
“În cadrul discuţiilor pe acest subiect, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa menţinerii unităţii UE 27 şi de continuare a negocierilor cu o singură voce în scopul încheierii unui acord corect şi echitabil cu Marea Britanie. Preşedintele României a arătat, de asemenea, că principala prioritate este finalizarea Acordului de retragere cât mai curând posibil şi găsirea unor soluţii privind aspectele divergente, în special cu privire la Irlanda. Preşedintele Klaus Iohannis a evocat şi necesitatea identificării de modalităţi de continuare a cooperării cu Marea Britanie, având în vedere că aceasta din urmă şi Uniunea Europeană au obiective comune la nivel internaţional”, arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.
Prim-ministrul britanic Theresa May a informat asupra poziţiei Marii Britanii referitoare la evoluţiile în negocierile privind retragerea acesteia din Uniunea Europeană, context în care membrii Consiliului European au avut o discuţie (în format UE 27) asupra acestui proces şi a elementelor ulterioare de calendar.
Agenda reuniunii de la Salzburg a cuprins şi problematica migraţiei, în continuarea deciziilor formulate pe această temă la Consiliul European din iunie 2018, securitatea internă a Uniunii Europene şi aspecte privind relaţiile externe ale UE.
Discuţiile privind migraţia au vizat elementele cuprinse în concluziile Consiliului European din iunie, atât pe componenta internă a migraţiei şi a reformei sistemului european de azil, cât şi în raport cu dimensiunea externă, cu precădere consolidarea cooperării cu statele terţe, de origine şi de tranzit, în efortul de gestionare a cauzelor profunde ale migraţiei.

Leave A Comment

%d bloggers like this: