Proiectul ,,Zestrea Tradițiilor Clujene” continuă în școlile din județul Cluj

September 20, 2018
226 Views

Odată cu începerea anului școlar 2018-2019, proiectul cultural-educativ ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean, continuă să se deruleze în școlile din comunele și orașele județului Cluj.
Prima acțiune din acest an școlar debutează marți, 25 septembrie a.c, ora 11.00, la Școala cu clasele I-VIII din Gârbău. Vor urma Școala Gimnazială Sânpaul și Școala cu clasele I-VIII Aghireș Fabrici, după care vor avea loc acțiuni săptămânale în cadrul proiectului. În anul școlar precedent, peste 2.500 de elevi au participat direct și interactiv la acest proiect, care a colindat 25 de comune și școli din județ și din municipiul Cluj-Napoca.
Proiectul cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene” a demarat în anul 2017 cu scopul de a promova cultura tradițională din județul Cluj în rândul elevilor din mediul rural, în toate comunele din județ, dar și în cel urban. De asemenea, se dorește cunoașterea de către elevi a activității compartimentului de educație permanentă și proiecte cultural-educative din cadrul Centrului, trezirea dragostei și interesului pentru obiceiurile și tradițiile clujene și dezvoltarea spiritului competitiv, prin intermediul concursului pe teme de cultură tradițională „Uniți prin tradiții”. În același timp, sunt propuse spre vizualizare secvențe din proiectele cultural- educative, care vizează participarea tinerei generații cu momente tradiționale.
Întâlnirile au loc în sălile festive ale școlilor, sau la Căminele Culturale, în funcție de numărul de elevi. Tinerilor le sunt distribuite pliante cu conținut adecvat, au loc proiecții de secvențe din filme etnografice și momente de folclor muzical vocal – exemplificare a doinei, a baladei și a cântecului propriu-zis. În același cadru, membrii proiectului prezintă costumul popular bărbătesc și femeiesc din diferite zone folclorice ale județului Cluj, iar la final, o parte dintre elevi, participă la un concurs pe teme de cultură tradițională. Totodată, proiectul își dorește, acolo unde este posibil, crearea unui colț muzeistic în cadrul fiecărei școli, format din obiecte populare colecționate de către elevi, profesori și părinți.
Echipa proiectului este formată din Marinela Zegrean-Istici și Grigore Sâmboan, consultanți artistici în cadrul compartimentului de educație permanentă și proiecte culturale, alături de Mariana Morcan – solist vocal în cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj și Ioan Bruchental – tehnician de imagine.

Leave A Comment

%d bloggers like this: