Ultimele știri

Liderii PSD își aleg tabăra înainte de bătălia de vineri din CEX. Cine a întors armele împotriva lui Dragnea

September 20, 2018
215 Views

PSD este în pragul imploziei. Mai mulţi lideri îl acuză pe Liviu Dragnea că a prăbuşit partidul în sondaje şi îi cer să plece urgent din fruntea formaţiunii şi de la conducerea Camerei Deputaţilor.

Lider interimar ar urma să fie Viorica Dăncilă până la alegerea unui nou preşedinte. “Ei vor să alinieze partidul cu Iohannis, SRI, SPP şi DNA”, a fost replica lui Dragnea, care a convocat o şedinţă cu toţi şefii din ţară.

Scrisoarea deschisă prin care i se cere demisia lui Dragnea circulă de o săptămână în interiorul PSD. Dacă până acum autorii documentului au evitat să şi-l asume, miercuri, textul a fost lansat în spaţiul public având semnăturile vicepreşedinţilor Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu şi Gabriela Firea.

″În fața situației de criză, pentru a evita izolarea internațională a țării și pierderea încrederii în PSD, propunem următoarele acțiuni:
1. Demisia imediată a domnului Liviu Nicolae Dragnea din funcția de președinte al Partidului și din funcția de Președinte al Camerei Deputaților.
2. Asigurarea interimatului conducerii PSD de către doamna Viorica Dăncilă, președinte executiv, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.
3. Menținerea coaliției PSD-ALDE, singura garanție a continuării programului de guvernare.”

Adrian Țuțuianu, vicepreşedinte PSD: “Am meditat mult, textul e negociat cu toţi semnatarii scrisorii. E o scrisoare care trage un semnal de alarmă, am făcut un apel la toţi parlamentarii, primarii, şefii de CJ, liderii de organizații să ni se alăture în acest demers care nu are niciun fel de interes”.

În preambulul scrisorii, se arată că deşi partidul guvernează bine şi încă are 30% din preferinţele electoratului, imaginea lui Liviu Dragnea a fost dramatic afectată de dosarele penale şi este “cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani”.

“Situația juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al opoziției și a unei părți a societății civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern și extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers inițiat de PSD în direcția reformării Justiției.”

În replică, Liviu Dragnea spune că va citi documentul:

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: “Voi da curs solicitării să citesc epistola. Nu am citit-o pe toată. Am înțeles cea mai mare supărare a lor: să nu ne mai certăm cu Iohannis, să ne aliniem cu Iohannis, SRI, SPP, DNA şi cu opoziţia. Eu, ca președinte, nu voi face din acest partid o unealtă a acestor istituții”.

Din 2015, de când e preşedinte la PSD, lui Liviu Dragnea nu i s-a clătinat niciodată atât de tare fotoliul de preşedinte. E pentru prima dată în istoria acestei formaţiuni când unui lider în funcţie i se cere să plece. Opozanţii au găsit şi un înlocuitor, Viorica Dancilă, despre care s-au convins că e un bun executant.

Nemulţumiţii din PSD s-au coalizat în jurul vicepremierului Paul Stănescu. Până nu de mult prieten bun cu Liviu Dragnea, acesta şi-a consolidat poziţia după ce a ajuns la şefia Ministerului Dezvoltării, care împarte banii în teritoriu.

De altfel, în ultimele zile Stănescu ar fi avut mai multe întâlniri la minister cu şefi de organizaţii şi preşedinţi de Consilii Judeţene pe care i-ar fi sprijinit să obţină fonduri şi astfel şi-a asigurat sutinerea lor.

“Mi-am asumat această declarație, alături de doamna Firea și domnul Țuțuianu, conștient fiind că Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură. A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai așa putem lua deciziile corecte.”

Lui Stănescu, i s-a alăturat şi Mihai Tudose, fostul premier înlăturat de Dragnea de la şefia Guvernului. Secretarul general al partidului, Marian Neacşu, liderul de Giurgiu sau Niculae Bădălău au întors şi ei armele împotriva lui Dragnea după ce ar fi cerut locuri eligibile pe lista de la europarlamentare, fără să fi primit un răspuns ferm.

Liviu Dragnea i-a convocat vineri la prânz la Bucureşti pe toţi şefii de organizaţii ai partidului. Dacă jumătate plus unu dintre aceştia vor vota retragerea sprijinului sau politic, Viorica Dăncilă ar prelua interimar şefia partidului. Un nou lider PSD poate fi ales doar printr-un congres.

Leave A Comment

%d bloggers like this: