Rezultate intermediare „Let`s Do It, Romania!”: Peste 338 000 de voluntari au participat la Ziua de Curățenie Națională de pe 15 septembrie

September 17, 2018
522 Views

15 septembrie a fost Zi de Curățenie Națională în România. Românii şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la ,,Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari s-au prezentat la punctele de înregistrare, iar acţiunea s-a încheiat în jurul orei 15.00, când partenerii de la salubritate au început colectarea sacilor în vederea valorificării resurselor.
La nivelul județului Cluj, au fost implicați: 57 de localități, cca. 12.000 voluntari din care 4.349 de voluntari din școli, 752 de voluntari din companii, 515 voluntari din rândul autorităților.
Instituțiile participante: Consiliul Județean Cluj, Instituția Prefectului Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Turda, Primăria Municipiului Câmpia Turzii, Primăria Municipiului Dej, Primăria Municipiului Gherla, Primăria orașului Huedin, Primarii din 53 comune ale județului Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Jandarmeria, Armata Română, Penitenciarul Gherla, Școala de agenți de Poliție Septimiu Mureșan, Direcția de Sănătate Publică, Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Someș –Tisa și Administrația Bazinală de Apă Mureş, Direcția Silvică, Salvamont, Salina Turda.
Partenerul economic principal al campaniei, Kaufland România, a susținut organizația încă din 2010. Dar, în total, 50 de companii au sprijinit inițiativa. În judetul Cluj partenerii principali Bosch România, DeLonghi România, Sykes și Kesz au participat la ziua de curățenie cu voluntari în locațiile din Hoia și Sf. Ioan.
,,Mulțumim tuturor participanților, voluntarilor, pentru faptul că au alocat câteva ore pentru un proiect ecologic și totodată civic. Am susținut și ne-am dorit ca acest eveniment să fie – prin amploarea sa, un exercițiu de conștientizare și de educație privind mediul dar și de colectare selectivă. Deși de la an la an constatăm cantități mai mici de deșeuri aruncate în natură, puterea exemplului trebuie promovată”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
,,Am fost copleșiți de susținerea pe care a avut-o Let`s Do It, Romania! într-un an dificil din foarte multe puncte de vedere, de la contextul politic și social, la diverse provocări din partea vremii sau organizatorice. Cu toate acestea, am reușit cea mai mare mobilizare de până acum. Chiar dacă, aparent, vorbim despre o singură zi de curățenie pe an, efectele ei se văd mult după, în mentalitatea oamenilor despre deșeuri și despre puterea de a schimba în bine România. În urma ei rămân conștiința civică și respectul față de natură. Mulțumim tuturor celor care au dat câteva ore din timpul lor de week-end pentru Let`s Do It, Romania!”, a declarat Ionuț Iordăchescu, Project Manager.

* **

O primă estimare arată că 338.038 de voluntari au colectat 467.453 de saci cu deșeuri în România. În topul județelor cu cei mai mulți voluntari se regăsesc Maramureș (32.142 voluntari – 21.008 saci), Botoșani (25.600 voluntari – 21.000 de saci), Bihor (23.000 de voluntari – 30.000 de saci), Gorj (21.540 voluntari – 55.000 de saci), Suceava (21.256 voluntari – 23.381 saci), Dolj (20.000 de voluntari – 38.500 saci), Vaslui (14.040 voluntari – 18.750 saci), Cluj (12.000 de voluntari – 13.000 de saci), Mureș (11.453 voluntari – 18.730 saci), Giurgiu (10.115 voluntari – 14.000 de saci).
La curățenie au participat peste 1.200 de primării, școli din toată țara, instituții județene, alături de companii, ONG-uri și centre de plasament. De asemenea, sute de soldați ai Armatei Române, angajați ai Poliției, Pompierilor, Jandarmeriei Române au luat parte la Ziua de Curățenie Națională, dar și angajați ai penitenciarelor și deținuți.
Din cauza focarelor de pestă porcină anunțate cu numai câteva zile înainte de eveniment, Ziua de Curățenie Națională a fost anulată în județul Ialomița, iar în județele Călărași și Ilfov s-a desfășurat numai în anumite zone, afectând negativ numărul de voluntari participanți. De asemenea, inundațiile care au avut loc în lunile iunie și iulie au afectat evenimentele de cartare – identificare a mormanelor de deșeuri. Cu toate acestea, peste 2.000 de mormane au fost puse pe Harta Deșeurilor prin aplicația World Cleanup.
Let`s Do It, Romania! nu ar fi posibil fără organizatorii locali din fiecare județ. La nivel național, peste 400 de voluntari au contribuit la organizarea celei mai mari mișcări sociale din România.
La nivel internațional, 13 milioane de voluntari din 155 de țări au luat parte la cea mai mare mișcare civică de curățare a deșeurilor organizată vreodată – World Cleanup Day. Echipele „Let’s Do It!” din toată lumea s-au mobilizat exemplar, în contextul în care mai mult de 15 dintre acestea au fost lovite de cicloane tropicale, iar cinci țări au organizat o acțiune de curățenie, deși se află în război.
Partenerii instituționali în România sunt Ministerul Mediului, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Turismului, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Românilor de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Jandarmeria Română, Administrația Națională a Penitenciarelor, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Comunelor din România și Asociația Municipiilor din România. De asemenea, Președintele României, Klaus Iohannis, a luat parte la un pilot de curățenie desfășurat cu câteva zile înainte, ca susținere pentru Ziua de Curățenie Națională.
La nivelul societății civile, 137 de organizații neguvernamentale și grupuri civice din România, reunind zeci de mii de copii, tineri și adulți implicați și sute de mii de beneficiari și-au asumat împreună susținerea Zilei de Curățenie Națională, prin memorandumul semnat în luna iulie.

Leave A Comment

%d bloggers like this: