Ziua mondială de prim ajutor

September 8, 2018
407 Views

La 8 septembrie 2018 este marcată Ziua mondială de prim ajutor, iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), care a trecut această zi în calendarul său de evenimente în 2000, fiind celebrată anual, în a doua zi de sâmbătă a lunii septembrie.
Pentru a marca această zi, oameni obişnuiţi şi voluntari participă la acţiunile de mobilizare pentru acordarea asistenţei primare în situaţii de criză. Toată lumea ar trebui să ştie cum să salveze o viaţă.
În 2018, Crucea Roşie Română (CRR) marchează Ziua mondială de prim ajutor, având ca temă “Prima reacţie la accidente rutiere”, prin exerciţii de simulare a unor accidente sau situaţii ce pot provoca victime, organizarea cursuri de prim ajutor, acordarea primului ajutor la diverse evenimente sportive etc, se arată într-un comunicat al CRR.
Accidentele de circulaţie ucid în fiecare an aproximativ 1,25 milioane de persoane din întreaga lume. În România, în anul 2017 au fost înregistrate 1.951 decese, 8.624 de accidente rutiere grave şi 22.642 de accidente uşoare. Riscurile accidentelor rutiere nu pot fi niciodată eliminate complet, dar există modalităţi de a le reduce şi de a oferi oamenilor mai multe şanse de supravieţuire. Una dintre cele mai bune metode este să înveţi primul ajutor, astfel încât să ai abilităţile şi instruirea necesare pentru a răspunde rapid – şi chiar de a salva o viaţă – dacă eşti la locul unui accident, precizează comunicatul.
Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie sunt cei mai importanţi furnizori de servicii de prim ajutor în aproape toate ţările din lume. În ţara noastră, CRR oferă cursuri de prim ajutor, predând tehnicile şi informaţiile necesare pregătirii şi răspunsului imediat pentru a ajuta victimele accidentelor rutiere. O astfel de instruire sporeşte cunoştinţele şi abilităţile primului răspuns în rândul populaţiei generale, şoferilor, pasagerilor şi pietonilor, permiţându-le să ofere asistenţă imediată persoanelor rănite pe şosele.
“Chiar şi un singur caz de deces pe şoselele ţării este o tragedie. Cursurile noastre de prim ajutor sunt deschise tuturor şi aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu persoane, grupuri şi comunităţi pentru a salva vieţi. Acordarea primului ajutor poate fi învăţată de fiecare dintre noi, pentru a diminua efectele accidentelor”, a declarat Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roşii Române.
FICR consideră că primul ajutor trebuie să fie accesibil tuturor, inclusiv celor mai vulnerabili, şi ar trebui să fie, de asemenea, o parte integrantă a unei abordări mai largi pentru dezvoltare.

Leave A Comment

%d bloggers like this: