Comorile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei: tăbliţele de la Tărtăria, mumia, artefactul bizar din Aiud

September 3, 2018
569 Views

Printre cele mai interesante artefacte aflate găzduite de muzeul din Cluj se numără colecţia de obiecte egiptene, inclusiv o mumie, vestitele tăbliţe de la Tărtăria care au stârnit atâtea controverse, precum şi celebrul „obiect metalic de la Aiud“, a cărui origini sunt incerte. Acestora li se adaugă alte sute de mii de obiecte din diverse perioade istorice, unele având o vechime de câteva mii de ani.
Muzeul de Istorie de la Cluj a luat naştere pe 5 septembrie 1859, dată la care au sosit în oraşul de pe Someş Statuetele Asociaţiei, aprobate de către Curtea vieneză, iar câteva zile mai târziu, pe 23 septembrie, a avut loc şedinţa de constituire a Muzeului Ardelean.
În prezent, muzeul deţine un patrimoniu valoros de peste 450.000 de bunuri culturale, ilustrând istoria şi civilizaţia Transilvaniei din preistorie până în zilele noastre, organizat în nouă colecţii reprezentative.
Enigmaticele tăbliţe de la Tărtăria
Colecţia de preistorie conţine numeroase obiecte care acoperă începuturile epocii paleolitice neoliticul şi eneoliticul. Printre acestea se află celebrele tăbliţele de la Tărtăria, care continuă să stârnească controverse în lumea ştiinţifică mondială. Potrivit unor istorici, aceste tăbliţe conţin cel mai vechi scris din lume, vechimea lor fiind estimată la peste 7.000 de ani.
Cele trei obiecte de lut (foto) au fost descoperite în 1961, în localitatea Tărtăria din judeţul Alba, de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa.
„Au făcut legături cu scrierile străvechi, cu cele din Mesopotania, cele din Orientul Apropiat şi cu cele de la Troia. Acum avem dovada că ele sunt mai vechi decât scrierea sumeriană, că ele ţin de o scriere din zonele noastre“, spunea istoricul clujean Gheorghe Lazarovici, unul dintre cercetătorii care s-au aplecat asupra acestor enigmatice tăbliţe.
Şi alţi cercetători, printre care germanul Harald Haarmann şi Marco Merlini, susţin că este vorba despre o scriere preistorică, misterioasă, care ar fi fost folosită în urmă cu circa 7.000 de ani. În prezent, tăbliţele sunt păstrate la muzeu şi sunt expuse doar ocazional.
Misterul „obiectului de la Aiud“

Leave A Comment

%d bloggers like this: