Daniel Buda – La pomul lăudat, nu ai cu cine să mergi!

August 27, 2018
1,435 Views

“Lipsa forței de muncă este în continuare o problemă stringentă care pune în pericol viitorul agriculturii din România. Din nefericire, fermierii nu mai găsesc forţă de muncă deoarece o bună parte a populaţiei, mai ales în mediul rural, preferă să încaseze ajutoare sociale decât să meargă să muncească în agricultură, ceea ce generează probleme imense pentru sector. Spre exemplu, livezile din județul Vrancea sunt pline cu fructe, fiind înregistrată o supraproducție de prune, însă pomicultorii nu găsesc forță de muncă pentru a culege roadele.

Astfel, toate eforturile și investițiile agricultorilor par să fie anulate de politica iresponsabilă din domeniul social dusă de Guvernul PSD-ALDE. România se confruntă cu cel mai mare deficit al angajaților din ultimii 11 ani. Această situație este cauzată și de valul de migrări puternice, în special în rândul tinerilor, dar și pe fondul încurajării “statului acasă“.
Filantropica continuă să rămână un film de actualitate, iar replica “Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană“ poate fi considerată cea mai sugestivă pentru a descrie situația forței de muncă din agricultură. Astfel, autoritățile naționale trebuie să fie preocupate în a dezvolta și valorifica agricultura, în speță sectorul pomicol, prin măsuri de stimulare a forței de muncă. Se impune o ajustare a ajutoarelor sociale astfel încât de ele să beneficieze doar persoanele care au nevoie, care sunt îndreptăţite. Dacă se constată că beneficiarii ajutoarelor sociale refuză să presteze o muncă în agricultură sau alt domeniu, deşi sunt apţi de muncă, ar trebui să le fie sistate de îndată ajutoarele sociale. România nu mai poate să fie o ţară de asistaţi sociali deoarece riscăm să rămânem fără agricultură, fără hrană și fără vreo perspectivă de dezvoltare.
În acest sens, am solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare cu solicitare de răspuns scris, să îmi transmită care sunt recomandările pentru autoritățile române în vederea stimulării forței de muncă în agricultură. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi.”arata europarlamentarul Daniel Buda

Leave A Comment

%d bloggers like this: