România, în pragul unei noi crize: deficitul s-a dublat într-o lună, inflaţia creşte, economia stagnează

July 28, 2018
282 Views

Economiştii avertizează că nu suntem departe de criză: deficitul bugetar aproape s-a dublat într-o lună, inflaţia este cea mai mare din Uniunea Europeană, dobânzile cresc într-un ritm galopant, iar creşterea economică stagnează.
Estimările specialiştilor în economie privind momentul în care România va intra în criza economico-financiară (Borza – jumătatea anului viitor, Coface, Comisia Europeană) par să fie depăşite de realitate: deficitul bugetar se accelerează, fenoment urmat îndeaproape de o inflaţie mare, care va duce la creşterea dobânzilor şi, în final, la criza economico-financiară. Acestor „realizări”, omise din prezentarea făcută de premierul Viorica Dăncilă cu ocazia bilanţului pe primele şase luni, li se adaugă şi stagnarea economică pe primele 3 luni din an, recunoscută inclusiv de INS.
Şi cum recesiunea se instalează la şase luni de stagnare economică, iar deficitul bugetar s-a dublat într-o singură lună (de la 8,14 miliarde lei în cinci luni, la 14,96 miliarde lei în şase luni), nu ne putem aştepta la nimic bun.
Soviani: În toamnă se termină banii
Teoria este confirmată de specialiştii din piaţă. „Deteriorarea fără precedent după doar şase luni arată că în septembrie-octombrie se termină banii. În ritmul acesta, în toamnă depăşim deficitul asumat de 3% din PIB. Iar dacă lucrurile vor continua ca anul trecut, riscăm să încheiem anul 2018 cu un deficit spre 5% din PIB”, scrie economistul Radu Soviani.

Leave A Comment

%d bloggers like this: