InfoCons : UE a interzis comercializarea becurilor cu incandescenţă pentru uz casnic, insa exista la vanzare cele pentru uz industrial

July 24, 2018
205 Views

Un studiu realizat de InfoCons – Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – asupra surselor de iluminat atrage atenţia că, deşi Uniunea Europeana a interzis comercializarea becurilor cu incandescenţă pentru uz casnic, încă există astfel de produse la vânzare, cu menţiunea că sunt pentru uz industrial, dar poziţionate pe acelaşi raft.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, InfoCons a analizat 82 de produse tip lampa de iluminat, pe baza informaţiilor de pe eticheta, provenind de la 49 producători şi furnizori sau distribuitori.

În funcţie de sursa de iluminare s-au identificat 4 tipuri de corpuri de iluminat: Fluo Compact (sau florescente), cu Halogen, cu Filament Incandescent şi LED. 85,7% dintre produse au menţionat pe eticheta temperatura de culoare. Dintre acestea, 72% emit lumina caldă, 6% emit lumina neutră şi 22% emit lumina rece.

În ceea ce priveşte reglarea intensităţii fluxului luminos, informaţia este menţionată pe eticheta a 95,2% din produse. Dintre acestea, doar 24% permit reglarea intensităţii fluxului luminos.

Durata maximă de viaţă a lămpilor se regăseşte în cazul lămpilor de tip LED şi poate ajunge până la 50.000 de ore de funcţionare. La polul opus sunt lămpile cu filament incandescent sau cu halogen, ce au o durata de viaţă medie cuprinsa între 1.000 şi 2.000 de ore de funcţionare.

Leave A Comment

%d bloggers like this: